Nieuws/Binnenland
1128109
Binnenland

'Bezet gebied' op product is geen boycot

Het idee om producten uit Israëlische nederzettingen te etiketteren als 'gemaakt in bezet gebied' heeft tot een rel met Israël geleid. Het Nederlandse voornemen staat echter niet op zichzelf.

De Europese Unie besloot al in mei 2012 om bestaande wetgeving over nederzettingenbeleid beter te handhaven. Dat was een reactie op de aanhoudende groei van de Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden. Israël schendt daarmee internationaal recht.

Het Nederlandse kabinet bereidt zich voor op de Europese aanpak. Er is echter nog geen besluit genomen, aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Hij laat weten dat het niet gaat om een sanctie of een boycot van Israëlische producten.

Het is volgens het ministerie in strijd met de regels om producten die niet uit Israël komen wel als zodanig te verkopen. Consumenten hebben het recht om te weten waar hun spullen vandaan komen. Het kabinet zal daarom advies gaan uitbrengen aan supermarkten en importeurs over de correcte etikettering.

Andere landen in Europa zijn al verder. Groot-Brittannië en Denemarken zijn Nederland voorgegaan, terwijl andere EU-lidstaten dezelfde stap overwegen.

In de nederzettingen wordt onder meer groente en fruit, olijfolie, eieren en cosmetica geproduceerd.