Nieuws/Binnenland
1128123
Binnenland

Moskee mag elke dag oproepen tot gebed

De Centrum Moskee in Deventer mag voortaan elke dag tussen 12.00 en 14.00 uur maximaal 3 minuten lang de azan laten horen. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. De azan is de islamitische oproep tot gebed.

De gebedsoproep was tot nu toe nergens in Nederland dagelijks te horen, aldus het Contactorgaan Moslim & Overheid (CMO). „Ik juich het toe. Het is mooi voor moslims om de azan te horen”, aldus Yassin Elforkani van het CMO. Het is volgens hem van groot belang dat er goede afspraken zijn tussen gemeente, moskee en omwonenden. „Er moet natuurlijk wel draagvlak voor zijn. In de wet is het maximumaantal decibellen vastgelegd, daar moet men zich aan houden.”

Ook in Deventer klonk de azan tot nu toe alleen op vrijdag, maar de moskeebezoekers willen de oproep tot gebed graag elke dag horen. De gemeente peilde daarop via een enquêteformulier de mening van omwonenden van de moskee aan de Smyrnastraat. Van de 495 huishoudens lieten er 167 anoniem weten dat ze geen prijs stellen op het geluid, meldde een gemeentewoordvoerder vrijdag.

Omdat dat een minderheid is, staat de gemeente de dagelijkse azan toe. Wel moet het moskeebestuur een geluidsbegrenzer plaatsen om het volume beperkt te houden.

De Tweede Kamerfractie van de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP) vindt het geen gelukkige ontwikkeling. „Wij willen graag dat Nederland zo christelijk mogelijk blijft en verdere islamisering staat daar haaks op”, aldus een woordvoerder. „De SGP ziet dit niet als een verrijking voor Nederland. We zijn er ongelukkig mee.”

De PVV spreekt van „een imperialistische moskee-oproep die tekenend is voor de islamisering van Nederland”. De partij heeft Kamervragen gesteld aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher. Volgens de partij van Geert Wilders is een oproep tot gebed, zoals nu in Deventer, „totaal overbodig, gezien het feit dat we in Nederland klokken hebben hangen en verondersteld mag worden dat ook moslims kunnen klokkijken.”