Nieuws/Binnenland
1128147
Binnenland

GroenLinks en D66 steunen vertrek Kunduz

D66, ChristenUnie en GroenLinks steunen het besluit van het kabinet om deze zomer al militairen en politietrainers terug te halen uit de Afghaanse provincie Kunduz in plaats van in 2014. „Onze trainers hebben hun belangrijke werk er grotendeels opzitten”, stelde GroenLinks-leider Bram van Ojik vrijdag.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma zegt dat het vertrek volgens afspraak verloopt. Hij spreekt verder van een goede stap in de richting van een veilig en stabiel Afghanistan. Sjoerdsma benadrukt dat de Nederlandse betrokkenheid wel moet worden voortgezet. „Ook na het einde van de politietrainingsmissie in Kunduz kunnen we nog een goede bijdrage leveren aan de ontwikkeling van Afghanistan”, stelt hij.

Ook Van Ojik vindt dat Nederland nog actief moet blijven. „Ik was twee weken geleden in Kunduz en heb in gesprekken met ontwikkelingsorganisaties en juristen gezien hoe belangrijk het is dat Nederland zich blijft inzetten voor de opbouw van de Afghaanse rechtsstaat, want dit is een proces van lange adem.”

Begrijpelijk, noemt Joël Voordewind van de ChristenUnie het besluit van het kabinet. Voor ons was de bescherming van de Duitsers een harde voorwaarde om in te stemmen met de missie, zegt hij. Het Kamerlid kan leven met het besluit om de Europese politiemissie in Kabul te blijven steunen en de F-16's langer in Mazar-e-Sharif te laten. Voorwaarde voor hem is wel dat dit niet van het budget van ontwikkelingssamenwerking afgaat.

Oppositiepartijen GroenLinks, ChristenUnie en D66 hielpen het kabinet Rutte-I (VVD en CDA, met gedoogsteun van de PVV) aan een meerderheid voor de missie in Kunduz. GroenLinks gaf daarbij de doorslag. Het besluit leidde tot veel verzet binnen de partij.