Nieuws
1128148
Nieuws

'Sociaal leven in bijstand kan bijna niet'

Gezinnen met twee kinderen die rond moeten komen van de bijstand, hebben na aftrek van vaste lasten en huishoudelijke uitgaven 5 euro per maand over voor cadeaus, sporten en uitgaan. Dat heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) berekend.

Een sociaal leven in de bijstand is daarmee vrijwel onmogelijk, aldus het Nibud dinsdag.

Nooit zo weinig ruimte in budget

Volgens het instituut is er de afgelopen 5 jaar nog nooit zo weinig ruimte geweest in het budget van bijstandgerechtigden voor sociale participatie. In 2008 was dat voor gezinnen met twee kinderen nog 7 procent (121 euro) van het totale budget. Nu is dat 0,3 procent (5 euro).

Het aantal bijstandsuitkeringen lag eind vorig jaar op 325.000. Binnen deze groep gaat het om 37.000 gezinnen.

Meer kwijt aan huur en energie

De drastisch teruggelopen 'sociale' ruimte in het budget voor bijstandsgezinnen komt doordat huishoudens meer kwijt zijn aan vaste lasten (huur- en energiekosten) en uitgaven die eraan komen voor bijvoorbeeld kleding, extra ziektekosten en onderhoud.

De bijstandsuitkering voor een stel is net zo hoog als voor een stel met kinderen (netto 1256 euro per maand). De kosten van kinderen moet worden gedekt uit de kinderbijslag en het kindgebonden budget.

Kosten 'sociale participatie'

Maar volgens het Nibud blijkt dat in de praktijk niet voldoende om de extra uitgaven mee te dekken. Volgens het instituut is een gemiddeld gezin zeker 244 euro per maand kwijt aan sociale participatie.