Nieuws/Binnenland
1128158
Binnenland

Wiels: Ik ben niet gek

De Curaçaose politicus Helmin Wiels heeft nooit gezegd dat hij Nederlanders in lijkenzakken voorzag. Dat zei hij vrijdag zelf na afloop van het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) in Den Haag. „Ik ben niet gek”, voegde de leider van de grootste Curaçaose partij Pueblo Soberano eraan toe.

De PVV heeft het overleg geboycot omdat Wiels erbij was en een opmerking van die strekking zou hebben gemaakt. Maar dat heeft het voor Wiels allemaal niet overschaduwd. „Ik heb het niet eens gemerkt.” Sommige partijen proberen alleen maar de aandacht te trekken, denkt Wiels. „We moeten geen aandacht geven aan dit soort uitschieters. Tijdens het overleg stonden de gemeenschappelijke belangen voorop.” Dit soort „conflicten of pseudo-conflicten” moet je daarin geen rol laten spelen, vindt Wiels.

Ook andere spanningen tussen Den Haag en de eilanden zouden geen rol hebben gespeeld. Minister Ronald Plasterk (Koninkrijksrelaties) maakt zich zorgen over een aantal ongewenste toestanden op Sint-Maarten en maande de premier onlangs op ongebruikelijke wijze die op te lossen. Maar ook dat heeft geen rol gespeeld, aldus een vertegenwoordiger van het eiland.

Het IPKO heeft deze week onder meer besloten tot een werkgroep 'Beter benutten economische kansen binnen het Koninkrijk'.