Nieuws/Binnenland
1128162
Binnenland

Bedrijf verwijdert camera's, FNV blijft boos

Het betonijzerbedrijf BCS in Hoogeveen verwijdert tijdelijk alle bewakingscamera's in de productiehal. Dat maakte het bedrijf vrijdag bekend na een ultimatum van FNV Bondgenoten. Maar de vakbond neemt geen genoegen met de maatregel, zo liet bestuurder Johan Weijenberg in een reactie weten. Hij eist dat de camera's permanent verdwijnen, niet „voor eventjes”.

Bijna alle 80 werknemers van BCS voelen zich bespied en begluurd sinds het bedrijf 28 camera's enkele weken geleden liet installeren. Zij vinden het beveiligingssysteem een „enorme inbreuk op de privacy”, aldus FNV Bondgenoten. De bond eiste dat BCS vrijdag voor 4 uur de camera's in de bedrijfshal „zichtbaar onklaar” zou maken of liet verwijderen.

BCS (Beton Centrale Steenbergen) zegt dat het de camera's liet plaatsen „voor de veiligheid van werknemer en bedrijf”. Aanleiding was een groot aantal meldingen van diefstal op de werkvloer. „Het belang om de diefstallen terug te dringen - en daarmee ook de werknemers te beschermen - door middel van extra bewaking staat voorop”, aldus het bedrijf in een verklaring. „BCS wil niet de indruk wekken dat het zijn werknemers niet vertrouwt.”

Om „goede wil te tonen” en in gesprek te blijven met de bond, belooft het bedrijf nu de camera's in de bedrijfshal tijdelijk te verwijderen. Maar dat gaat FNV Bondgenoten niet ver genoeg. Die wil dat ze helemaal niet terugkomen. De bond heeft zaterdagmiddag een bijeenkomst met de achterban belegd. Als die ook voet bij stuk houdt, volgt alsnog een gang naar de rechter, aldus Weijenberg.