Nieuws/Binnenland
1128165
Binnenland

Jongeren de mist in bij belastingaangifte en toeslagen

Studenten met bijbaantjes kunnen vaak gemakkelijk geld terugvragen als ze belastingaangifte doen. Gemiddeld kunnen studenten 250 euro terugkrijgen. Toch doet een op de acht studenten uit onwetendheid geen aangifte.

Een kwart van de studenten doet geen belastingaangifte blijkt uit het studentenonderzoek 2011-2012 van budgetvoorlichter Nibud waarin bijna 3.000 studenten vragen beantwoordden over hun financiële situatie. Jongeren krijgen vaak geen brief van de Belastingdienst dat ze aangifte moeten doen, maar zouden dit uit eigen belang beter wel kunnen doen.

Vooral de jongsten doen geen aangifte

De helft van de studenten die geen aangifte doet belasting nauwelijks belasting en ziet er daarom geen nut in. Maar de rest geeft aan niet te weten dat het kan. Onder studenten tot en met 19 jaar doet bijna een kwart geen aangifte omdat het niet weet dat het mogelijk is.

Dit terwijl studenten met een laag inkomen vaak belastinggeld kunnen terugkrijgen. Volgens de Belastingdienst kunnen jongeren met bijbaantjes of vakantiewerk gemiddeld 250 euro terugkrijgen. Twijfel je of dit voor jou ook geldt? Op deze website staat een rekenmodel om te zien hoeveel je terug kunt krijgen.

 

Vergeten toeslagen aan te vragen

Jongeren zijn iets handiger met toeslagen. 82 procent van de studenten krijgt gemiddeld 68 euro per maand aan zorgtoeslag. De rest, toch bijna 120.000 studenten ontvangen de toeslag niet, terwijl ze er met hun lage inkomen waarschijnlijk wel recht op hebben.

7 procent van de studenten denkt geen recht te hebben op zorgtoeslag omdat de ouders hun zorgverzekering betalen. Maar zorgtoeslag is persoonsgebonden en moet dus altijd aangevraagd worden door studenten zelf. Daarbij maakt het niet uit wie de zorgpremies betaalt.