Nieuws
1128166
Nieuws

Energierekening vaker onbetaald

Eneco, het grootste zelfstandige Nederlandse energiebedrijf, slaat alarm over het aantal onbetaalde energierekeningen. Over 2012 heeft Eneco voor 31 miljoen euro aan onbetaalde rekeningen uitstaan. Concurrenten Essent en Nuon beamen de trend.

De financiële topman van Eneco, Guido Dubbeld, wijt de slechte betaalmoraal aan de economische crisis. „Net als op de hypotheekmarkt, zien ook wij dat mensen niet meer betalen.”

De verliezen lopen mede op door de moeite die het kost om wanbetalers af te sluiten. Wanneer het twee dagen vriest in een maand, zijn energiebedrijven verplicht die hele maand te blijven leveren aan wanbetalers. Alleen wanneer een wanbetaler schuldhulpverlening weigert of fraude pleegde, mag hij of zij in de winter worden afgesloten.

De klad kwam al in 2011 in de betalingen, blijkt uit cijfers van de Nederlandse netwerkbedrijven. Toen werden er voor het eerst sinds de liberalisering van de energiemarkt in één jaar meer dan 10.000 mensen afgesloten.

Verergerd

Volgens Eneco is de situatie sindsdien verergerd. Dubbeld: „Eind 2011 hadden we 20 miljoen euro openstaan, inmiddels is dat 31 miljoen.” Dubbeld verwacht ook nog eens de vorderingen op twee grote Belgische bedrijven, die in financiële moeilijkheden kwamen, te verliezen.

Het gemiddelde huishouden in Nederland heeft een energierekening van afgerond 2100 euro. Daarvan verdwijnt een derde in de zak van het energiebedrijf, de rest gaat naar de schatkist en naar netwerkbedrijven. Eneco heeft 2,1 miljoen klanten, van wie naar schatting enkele tienduizenden wanbetalers zijn.Moeite

Een van de redenen waarom de verliezen hoog uitpakken, is de moeite die het kost om maatregelen tegen wanbetalers te nemen. Wanneer iemand zijn rekening niet betaalt, maar het vriest zeker twee dagen achter elkaar, is het energiebedrijf toch verplicht om gedurende de betreffende maand te blijven leveren. Alleen wanneer een wanbetaler schuldhulpverlening weigert of fraude pleegde, mag hij of zij in de winter worden afgesloten. In de zomer mag wel worden afgesloten als iemand de rekening niet heeft betaald.

Concurrent Nuon constateert dezelfde problemen, maar wil niet onthullen hoeveel geld dit kost. Nuon kan de tegenvaller niet gebruiken. Het bedrijf zit in zwaar weer en kondigde woensdag aan 500 banen te schrappen.