Nieuws/Binnenland
1128183
Binnenland

Nederlander geeft Amerikanen advies na Sandy

Een hoge Nederlandse ambtenaar gaat per 1 april de Amerikaanse minister Shaun Donovan adviseren over de wederopbouw na de orkaan Sandy, die eind oktober over de staten New York en New Jersey raasde. Het gaat om Henk Ovink, nu nog waarnemend directeur-generaal op het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Ovink gaat deel uitmaken van de zogeheten Hurricane Sandy Rebuilding Taskforce. Die werkgroep moet controleren of de federale overheid genoeg geld vrijmaakt voor de wederopbouw van het gebied. Daarnaast moet de groep adviseurs aangeven hoe er zo verstandig mogelijk kan worden gebouwd met het oog op klimaatverandering.

Minister Melanie Schultz van Haegen is blij met de benoeming. „Dit is het bewijs dat onze Nederlandse waterkennis internationaal in zeer hoog aanzien staat”, zei ze vrijdag. Vorige week had ze al overleg met Donovan en sprak ze af de kennis zoveel mogelijk met de Amerikanen te delen. „We brengen kennis, maar ik hoop ook dat we weer nieuwe kennis mee terug nemen. Zo blijven we voorop lopen”, aldus Schultz.

Orkaan Sandy trof het noordoosten van de Verenigde Staten een half jaar geleden hard. Ook de overstromingen die door de orkaan werden veroorzaakt, zorgden voor veel schade. Duizenden mensen raakten hun huis kwijt en publieke voorzieningen liepen ernstige schade op. In totaal kwamen 125 mensen om het leven.

Inmiddels is ruim 50 miljard dollar uitgetrokken om slachtoffers bij te staan en de infrastructuur te herstellen. Eerder was al eens 10 miljard dollar gestopt in een fonds dat slachtoffers van overstromingen helpt.