Nieuws
1128189
Nieuws

Boerderijbezitters willen lager btw-tarief

Voor de renovatie van historische boerenerven en de gebouwen op zo'n erf moet een verlaagd btw-tarief van 6 procent gaan gelden. Omdat het opknappen van agrarisch erfgoed vaak lang duurt, moet deze tariefsverlaging ook langer dan een jaar blijven gelden.

Dat schrijft de belangenvereniging Agrarisch Erfgoed Nederland vrijdag in een brief aan het kabinet en de Tweede Kamer. In de belangenvereniging zijn onder andere boerderijbezitters, cultuurhistorici, architecten en monumentenbeheerders vertegenwoordigd.

Vorige week werd bekend dat voor woningrenovaties en tuinonderhoud tijdelijk een lager btw-tarief gaat gelden om de economie weer op gang te helpen. Dat zou ook moeten gelden voor historische boerenbezittingen, die het beeld van Nederland zo nadrukkelijk bepalen, aldus Agrarisch Erfgoed.

De belangenvereniging ijvert voor het behoud van boerenbedoeningen, die vaak eeuwenoud zijn. Mede daarom is 2013 uitgeroepen tot Jaar van de Boerderij. Steeds meer boerderijen raken volgens Agrarisch Erfgoed in verval, omdat het boerenbedrijf minder populair wordt maar particulier onderhoud van zo'n groot erf met bebouwing erg duur is.

Volgens Agrarisch Erfgoed kunnen veel boerenerven een nieuwe bestemming krijgen als dat financieel beter haalbaar is door een verlaagd btw-tarief.