Nieuws/Buitenland
1128211382
Buitenland

EU-leiders eens over uitbreiding sancties tegen Turkije

De Turkse president president Recep Tayyip Erdogan.

De Turkse president president Recep Tayyip Erdogan.

BRUSSEL - De EU-leiders zijn het eens geworden over uitbreiding van sancties tegen Turkije vanwege illegale gasboringen in de Middellandse Zee bij Griekenland en Cyprus. Die twee EU-lidstaten dringen al langer aan op maatregelen tegen Ankara. Tot nu toe heeft de EU tegen slechts twee functionarissen van het Turkse staatsoliebedrijf strafmaatregelen ingesteld, zoals een inreisverbod in de EU. De ministers van Buitenlandse Zaken zullen een lijst met nieuwe namen van personen en bedrijven samenstellen.

De Turkse president president Recep Tayyip Erdogan.

De Turkse president president Recep Tayyip Erdogan.

De moeizame en politiek gevoelige relatie van de EU met Turkije werd op de top in Brussel langdurig besproken. Turkije is officieel nog steeds kandidaat-lidstaat voor de EU, een NAVO-bondgenoot en een belangrijke partner in het beheersen van de vluchtelingen- en migrantenstromen.

De afgelopen maanden gedroeg het land zich meermalen provocerend naar de EU toe, niet alleen met de boringen maar ook op Cyprus zelf. Turkije wil de ooit mondaine strandboulevard in de sinds de Turkse invasie in 1974 afgegrendelde wijk Varosha tot woede van de Grieks-Cyprioten weer in gebruik nemen. In hun conclusies veroordelen de 27 deze eenzijdige stap expliciet en ondersteunen ze hervatting van onderhandelingen onder de paraplu van de Verenigde Naties om de deling terug te draaien. De laatste poging daartoe strandde in 2017.

De EU reikt ook een hand aan Turkije. Ze zegt bereid te blijven mee te betalen aan de opvang van vluchtelingen uit Syrië en om samen te werken voor een „verantwoordelijk” beheer van de migrantenstromen en het opvoeren van de inspanningen om netwerken van mensensmokkelaars te bestrijden.

EU-buitenlandchef Josep Borrell wordt gevraagd een rapport op te stellen over de stand van zaken in de politieke, economische en handelsbetrekkingen tussen de EU en Turkije, en opties aan te dragen hoe nu verder om te gaan met het land.

Turkije noemt sancties illegaal

Turkije verwerpt de nieuwe sancties die de Europese Unie het land oplegt. Volgens het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn de maatregelen „illegaal en bevooroordeeld” en zou de EU moeten optreden als onafhankelijke bemiddelaar.

Turkije noemt een overleg tussen alle landen die grenzen aan het oostelijke deel van de Middellandse Zee „een goed idee.” Zo kunnen belangrijke geschillen worden opgelost, zegt het ministerie. Het land is ook bereid met Griekenland te praten, als de EU daar als onafhankelijke bemiddelaar zou optreden.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop