Nieuws/Binnenland
1128217
Binnenland

Stukken stronk Anne Frankboom niet populair

De eigenaar van de Anne Frankboom komt vooralsnog niet af van de restanten van de wereldberoemde omgewaaide kastanje. „Het leek in eerste instantie wel alsof iedereen een stukje wilde, maar als puntje bij paaltje komt valt dat tegen”, zei Henric Pomes vrijdag naar aanleiding van een bericht in Het Parool.

Honderden brieven en mails gingen de deur uit naar onder meer musea en herdenkingscentra om te peilen of ze belangstelling hadden voor een stuk stronk, maar dit bleek niet het geval. „We hebben ook de Anne Frank Stichting benaderd, maar ook die was niet heel enthousiast en heeft nooit meer teruggebeld.” Doel was niet in zee te gaan met commerciële partijen.

Mensen die volgens Pomes wel interesse hadden, zoals kunstenaars, haakten af als ze doorkregen dat een vrachtwagen nodig was om de stam te vervoeren. Het gaat om stukken van 1,5 bij 2 meter die, zo schat de eigenaar, zeker 500 tot 1000 kilo wegen.

Het hout ligt bij aannemer Rob van der Leij. Die doet nu een nieuwe poging om de stam nog ergens te slijten, zei Pomes.

Anne Frank keek tijdens de Tweede Wereldoorlog vanuit het Achterhuis uit op de boom en schreef erover in haar dagboek. Het Amsterdamse stadsdeel Centrum en de Anne Frank Stichting wilden de ernstig zieke boom al in 2007 laten kappen. De Stichting Support Anne Frank Tree stak hiervoor een stokje en liet een speciale constructie bouwen die dat moest voorkomen. Desondanks waaide de boom is augustus 2010 toch om.