Nieuws/Binnenland
1128244
Binnenland

Belangrijk: maak melding kort ziekteverzuim

Veel werkgevers vinden het onnodig om op dag 1 al melding te maken van een ziek personeelslid. Maar om langdurig uitval te voorkomen en de kosten te beperken, zouden ze dat wel moeten doen.

Dit blijkt uit recent onderzoek van 365/ArboNed onder ruim 300 werkgevers. ,,Door kortdurend verzuim niet te melden, mist een werkgever een belangrijk signaal. Het probleem van kortdurend verzuim zit namelijk in de herhaling. De frequentie van een dagje 'ziekmelden' toont een patroon dat zich over de jaren herhaalt en in ongeveer 50 procent van de gevallen binnen vier jaar leidt tot langdurig verzuim.’’ aldus dr. Rob Hoedeman, bedrijfsarts bij 365/ArboNed.

Slechts 20 procent van de ondervraagde werkgevers meldt verzuim op de eerste dag. Maar als een bepaalde werknemer zich vaak voor een dagje ziek meldt, is dat een sterke voorbode van langdurig verzuim: zo’n 50 procent gaat het jaar daarop langer verzuimen.

Hoedeman: “Is een werknemer vaker dan drie keer per jaar ziek, dan kan dat een signaal zijn van onderliggende psychische klachten of dreigend langdurig verzuim. Ons advies is dan – zelfs al is hij maar een dagje ziek - contact met de werknemer op te nemen om te kijken of er niet meer aan de hand is. Want dit patroon stopt niet als je als werkgever hier geen aandacht aan besteedt. Heeft het verzuim steeds een vergelijkbare oorzaak, dan loont het om al in een zeer vroeg stadium de oorzaak van het verzuim te bespreken en te bepalen hoe frequent of langdurig verzuim voorkomen kan worden.”