Nieuws/Binnenland
1128253162
Binnenland

Blog coronacrisis zondag 7 maart

LIVE | Oostenrijk onderzoekt partij vaccins AstraZeneca na incident

AMSTERDAM - Het coronavirus blijft de wereld in zijn greep houden. Vaccinatie komt steeds sneller op gang, maar onzekerheid over de Britse, Braziliaanse, Californische en Zuid-Afrikaanse varianten – en de gevolgen voor de bescherming – zijn onderwerp van debat.

Volg hieronder het laatste coronanieuws in ons liveblog.

20.31 Arrestaties in Groningen

De politie in Groningen heeft bij een demonstratie tegen de coronamaatregelen in het Noorderplantsoen twee personen aangehouden. Het ging om een demonstratie die niet van te voren was aangekondigd. De mensen hielden zich niet aan de coronamaatregelen en stonden veel te dicht bij elkaar.

20.03 Meer besmettingen op Curaçao

Het aantal coronabesmettingen op Curaçao is de afgelopen dagen flink gestegen. Op zondag zijn 112 actieve gevallen geregistreerd, een week eerder waren dat er nog 67.

De laatste keer dat er meer dan honderd actieve besmettingen waren op Curaçao was op 23 januari. Er liggen vier mensen met een coronabesmetting in het ziekenhuis, waarvan één persoon op de intensive care.

Op het eiland geldt nog steeds een avondklok, die geldt tussen middernacht en half vijf, en is maanden geleden ingesteld om verdere besmetting te voorkomen.

19.33 Strenger in Noorwegen

Premier Erna Solberg heeft zondag op tv gezegd dat Noorwegen rekening moet houden met verdergaande restricties om de coronacrisis de baas te worden. Ze toonde zich bezorgd over de recente opleving van het virus, ook al is het aantal besmettingsgevallen gering in vergelijking met de meeste andere Europese landen.

„Voor ons ligt nog een berg die we over moeten, waarschijnlijk met strengere nationale maatregelen voordat we kunnen overgaan tot versoepeling en vervolgens opheffing”, aldus Solberg. Aan welke aanscherping van de regels haar regering precies denkt, vertelde ze nog niet. Niet-essentiële winkels zijn al dicht evenals een deel van de scholen. Restaurants mogen alleen afhaalmaaltijden serveren,

19.27 Zwemlessen op punt van beginnen

De lessen van 300.000 kinderen stopgezet en wachten nog 200.000 kinderen tot ze kunnen beginnen. „Meerdere zwemscholen gaan ook extra lessen aanbieden. Vaak in de ochtend voor school, ook gaan de zwemlessen op sommige locaties in de zomer door.”

18.19 uur Begrip bij reisbranche

De reisbrancheorganisatie ANVR heeft begrip voor het verlengen van het negatieve reisadvies door het kabinet vanwege de coronapandemie. Daartegenover moet dan wel staan dat er meer uitzicht komt op reismogelijkheden in de mei- en zomervakantie, zegt ANVR-voorzitter Frank Oostdam.

Bronnen dichtbij het kabinet zeiden zondag dat het negatieve reisadvies voor het buitenland tot 15 april wordt verlengd. „We hebben begrip voor het besluit gezien de stand van zaken in de coronapandemie in Nederland”, zegt Oostdam. „Maar we hopen wel dat er maandag iets wordt gezegd over het weer mogelijk maken van het boeken van reizen. De reisbranche heeft perspectief nodig.”

Oostdam hoopt dat er een „semi-normale zomervakantie” kan worden gevierd. „Als de besmettingspiek weer voorbij is, dan moeten mensen op een normale manier zomervakantie kunnen vieren.”

15.56 Oostenrijk onderzoekt partij vaccins AstraZeneca na incident

Oostenrijk heeft uit voorzorg de inentingen met een partij coronavaccins van AstraZeneca opgeschort nadat een vrouw overleed en een ander ziek werd.

Een 49-jarige vrouw overleed als gevolg van ernstige stollingsstoornissen en een 35-jarige vrouw ontwikkelde een longembolie maar is herstellende, aldus de autoriteiten. Een longembolie is een acute longaandoening die wordt veroorzaakt door een losgeraakte bloedklont. „Momenteel is er geen bewijs van een oorzakelijk verband met de vaccinatie”, liet de gezondheidsdienst weten.

Oostenrijkse media meldden dat de vrouwen beiden verpleegsters zijn in de Zwettl-kliniek in de deelstaat Neder-Oostenrijk. De autoriteiten zeggen dat bloedstollingen niet tot de bekende bijwerkingen van het vaccin behoren en onderzoekt het incident om elk mogelijk verband volledig uit te sluiten. „Als voorzorgsmaatregel worden de resterende voorraden van de betrokken vaccinbatch niet meer uitgegeven of gevaccineerd”, voegde de gezondheidsautoriteit eraan toe.

Een woordvoerder van AstraZeneca zei dat „er geen bevestigde ernstige ongewenste voorvallen in verband met het vaccin zijn geweest” en dat alle batches worden onderworpen aan strenge en rigoureuze kwaliteitscontroles.

Uit proeven en ervaringen in de praktijk bleek tot dusver dat het vaccin veilig en doeltreffend is en dat het in meer dan vijftig landen voor gebruik is goedgekeurd, aldus de woordvoerder. AstraZeneca zei ook dat het in contact staat met de Oostenrijkse autoriteiten en dat het het onderzoek volledig zal steunen.

12.09 ’Volgende winter geen lockdown, dankzij vaccins’

Geen avondklok. Geen lockdown. Restaurants en winkels volledig open. Als het een beetje meezit, ziet de volgende winter er heel anders uit dan de afgelopen maanden, verwacht Anke Huckriede, hoogleraar vaccinologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. „Of we al terug gaan naar handen schudden en zoenen weet ik niet, maar tegen de herfst wordt het weer redelijk normaal, daar ben ik enigszins optimistisch over. Ik hoop dat we tegen die tijd wel van de restricties af zijn”, aldus Huckriede. En dat is te danken aan de coronavaccins.

Nederland krijgt binnenkort waarschijnlijk de beschikking over een vierde vaccin, een middel uit eigen land. De Europese toezichthouder voor vaccins en geneesmiddelen, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), komt aanstaande donderdag met een oordeel over het kandidaat-vaccin van het bedrijf Janssen uit Leiden. Huckriede verwacht dat het middel een positief oordeel krijgt van het EMA, waarna de Europese Commissie het vaccin goedkeurt.

Nederland heeft ruim 11 miljoen doses van het Janssen-vaccin besteld. Eén prik is genoeg, dus van die voorraad kan al bijna elke volwassen Nederlander worden ingeënt. Daarnaast verwacht de overheid voor het einde van het jaar nog ruim 60 miljoen doses van andere fabrikanten. „Elk vaccin helpt de toestand van voor de pandemie terug te krijgen. Het is heel mooi dat we er straks nog een goed vaccin bij hebben met het middel van Janssen. Het helpt om sneller veel mensen in Nederland en andere delen van de wereld in te enten.”

Verdwijnen zal het coronavirus echter niet, benadrukt Huckriede. Het zal onder ons blijven en van tijd tot tijd de kop opsteken. „We kunnen niet alle infecties voorkomen, je kunt het niet tot nul reduceren. Het virus blijft rondwaren, maar er zullen minder infecties zijn en die zullen minder ernstig zijn. Het aantal sterfgevallen zal dalen en de overdracht naar anderen vermindert.” Huckriede houdt één grote slag om de arm. Virussen muteren, en wellicht ontstaat er dan een variant waar vaccins niet goed tegen werken. Maar voorlopig lijken de vaccins goed te beschermen. In Nederland en andere landen daalt het aantal sterfgevallen sinds de vaccinaties zijn begonnen.

11.23 Duitse politicus weg na lucratieve mondkapjesdeal

De christendemocratische parlementariër Nikolas Löbel verlaat de Duitse politiek nadat bekend is geworden dat hij via zijn onderneming 250.000 euro had overgehouden aan advies en bemiddeling bij de handel in mondkapjes. Zijn onderneming heeft commissie gekregen bij het sluiten van contracten tussen een leverancier van mondkapjes in Baden-Württemberg en twee afnemers in Heidelberg en Mannheim.

Löbel erkent volgens Duitse media dat hij fouten heeft gemaakt en trekt zich onmiddellijk uit een commissie van de Bondsdag (Buitenlandse Zaken) terug. In augustus verlaat hij het Duitse parlement en is niet herkiesbaar in de Bondsdagverkiezingen die een maand later worden gehouden.

09.48 Rood potlood mag mee naar huis

Als één van de maatregelen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, geven veel gemeenten aan iedere kiezer apart een rood potlood. De potloden liggen deze keer niet aan een ketting in het stemhokje.

In sommige gemeenten mogen de kiezers het potlood mee naar huis nemen. In andere stembureaus kunnen mensen het potlood inleveren in een apart bakje in het stembureau. Ingezamelde potloden worden gerecycled of, na reiniging, bij een volgende verkiezing opnieuw gebruikt.

Ook zijn er gemeenten die een nieuwe bestemming voor de potloden hebben gevonden. De gemeente Rotterdam wil 90.000 stempotloodjes verzamelen voor een kunstwerk over laaggeletterdheid.

Bruynzeel, dat veel rode potloden levert, heeft in vergelijking met voorgaande verkiezingsjaren de verkoop met zo’n 300 procent zien stijgen.

In Limburg komen veel potloden van kantoorartikelenfirma Timmermans. Volgens De Limburger levert de firma in Roermond bijna 800.000 rode potloden aan tal van grotendeels Limburgse gemeenten.

07.14 Israël opent cafés, maar alleen met vaccin

De Israëlische regering heeft zaterdagavond een reeks versoepelingen, waaronder de heropening van cafés en restaurants, aangekondigd. Die mogen zondag opnieuw de deuren openen, maar alleen onder bepaalde voorwaarden, aldus het kabinet van premier Benjamin Netanyahu.

De late toelating zorgt er wel voor dat veel restauranthouders niet op tijd klaar zullen zijn om open te gaan. Daarnaast zijn ook duizenden horecagelegenheden de afgelopen maanden definitief dichtgegaan door de coronapandemie.

Tekst gaat door onder de foto

Mensen relaxen in Tel Aviv.

Mensen relaxen in Tel Aviv.

Vanaf zondag zijn binnen in het café of restaurant alleen klanten met een zogenoemd groen paspoort (een bewijs dat men genezen is van, of gevaccineerd tegen Covid-19) toegelaten. Mensen die nog geen vaccin hebben gekregen, zullen alleen op het terras toegelaten worden. Tafels moeten op minstens twee meter afstand van elkaar staan.

Studenten die gevaccineerd zijn mogen vanaf zondag weer naar de universiteit. De rest mag voorlopig nog alleen online les volgen.

07.00 Duitsland komt met cijfers

In Duitsland is dit weekeinde de 2,5 miljoenste coronabesmetting vastgesteld. Wel zijn de afgelopen 24 uur opnieuw minder nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld dan op de dag ervoor. Het Robert Koch Instituut (RKI), de Duitse evenknie van het RIVM, meldt zondag 8103 nieuwe gevallen.

Zaterdag meldde het Duitse gezondheidsinstituut nog 9557 besmettingen, terwijl op vrijdag nog meer dan 10.500 nieuwe besmettingen werden geregistreerd. Het coronavirus is sinds het begin van de pandemie nu bij 2.500.182 inwoners van Duitsland vastgesteld.

Er overleden in het afgelopen etmaal in Duitsland nog eens 96 personen aan de gevolgen van een coronabesmetting. Dat waren er 204 minder dan een dag eerder. Covid-19 heeft tot dusver zeker aan 71.900 Duitsers het leven gekost.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo