Nieuws/Binnenland
1128287
Binnenland

Werkstraf geëist voor jachtongeluk

Tegen een 31-jarige man uit Dronten, die op 21 september in het Drentse Zwiggelte tijdens het jagen op vossen een man doodschoot, eiste het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag bij de rechtbank in Assen 120 uur werkstraf. De jager zag de hond van het slachtoffer in het donker aan voor de vos waarop hij jaagde. De jager schoot en raakte de man in de buikholte.

De 71-jarige man, die die avond zijn hond uitliet op zijn erf achter zijn boerderij, overleed die nacht aan zijn verwondingen. Het OM verwijt de Drontenaar dood door schuld.

Volgens de aanklager had de man nooit mogen schieten, omdat het risico dat hij iets anders zou raken dan de vos veel te groot was. Het geweer waarmee de Drontenaar schoot, was afgesteld voor een bereik op 90 meter, terwijl de afstand waarover de jager schoot 350 meter bedroeg. Verder had de lichtbak waarmee de jager werkte een bereik van 150 meter. De Drontenaar gaf aan dat hij richtte op de ogen van de vos. Dat het de ogen van de hond waren, die niet zoals die van een vos oranje, maar rood oplichtten, zei hij niet te hebben opgemerkt.

Tijdens een reconstructie van de politie bleek dat een mens over de afstand van 350 meter in het donker alleen zichtbaar was met een reflecterende jas. Die droeg het slachtoffer niet.

Het slachtoffer wist niet dat de Drontenaar die avond met een vriend aan het jagen was op zijn grond. Hij liet volgens zijn vrouw iedere avond op die plek de hond uit. De jager hield er geen rekening mee dat er iemand door het veld kon lopen. Hij schoot naar eigen zeggen, nadat hij kort daarvoor een vos had geraakt. Het beest leefde nog, maar verdween uit het vizier van de jager. Toen hij naar 10 seconden weer ogen in de verte zag, ging hij er vanuit dat die van dezelfde vos waren. „Ik vind het verschrikkelijk wat er is gebeurd”, huilde de man tijdens zijn slotwoord.

Op 22 maart doet de rechtbank uitspraak.