Nieuws/Binnenland
1128303
Binnenland

Missie in Kunduz stopt deze zomer

De Nederlandse politietrainingsmissie in Kunduz wordt deze zomer al beëindigd, maar de F-16's blijven langer achter in Afghanistan om bescherming te bieden aan de bondgenoten en de Afghaanse troepen. Ook de Nederlandse bijdrage aan de politiemissie van de EU (EUPOL) wordt voortgezet. Dat meldde minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vrijdag bij het verlaten van de ministerraad.

De verantwoordelijkheid voor de politieschool in Kunduz wordt vanaf 1 juli overgedragen aan de Afghanen. Het zal waarschijnlijk tot november duren voordat de de ongeveer 300 betrokken Nederlandse militairen terugkeren naar Nederland. De politietrainingsmissie begon in juni 2011 en zou eigenlijk duren tot medio volgend jaar als alle buitenlandse militairen vertrekken.

Nederland verlaat het noordelijke Kunduz eerder omdat de Duitsers die bescherming bieden, hebben besloten eerder af te bouwen. Ook verloopt de politietrainingsmissie zo goed dat de Nederlandse missie voortijdig kan worden afgerond.

De vier F-16's met 120 man personeel zijn in Mazar-e-Sharif gestationeerd. Hun missie is gepland tot halverwege 2014. De EUPOL-missie duurt tot eind volgend jaar. In Kabul zitten ongeveer 70 Nederlanders. Aan de politietrainingsmissie nemen in totaal ruim 540 Nederlanders deel.