Nieuws
1128318
Nieuws

Vliegende start voor HISWA

De De HISWA Amsterdam Boat Show, die woensdag in Amsterdam is geopend is tegen alle verwachting in van start gegaan met meer exposanten dan vorig jaar. Vorig jaar waren er 290 exposanten, dit jaar 305.

Daarmee steekt de beurs positief af tegenover de AutoRai, waarvan afgelopen november bekend werd dat die voor dit jaar moet worden afgeblazen. Een importeur is gemiddeld rond de 500.000 euro kwijt voor een stand op de AutoRAI. Voor veel importeurs is dit door de crisis niet langer op te brengen. De standprijs op de HISWA is veel lager, gemiddeld 10.500 Euro.  

Kwart goedkoper

Vorig jaar ging de HISWA, die toen veertigduizend bezoekers trok, direct in gesprek met de toenmalige exposanten. Om de beurs ondanks deze moeilijke economische tijden zo groot mogelijk te maken is toen al besloten om de prijzen met een kwart te verlagen. ,,In de autobranche heb je een aantal hele grote partijen die internationaal worden aangestuurd en minder makkelijk beslissingen kunnen nemen’’, aldus een woordvoerder van de HISWA gisteren over het verschil tussen AutoRai en HISWA. ,,De potentiële exposanten van de HISWA daarentegen zijn doorgaans kleiner, kunnen vlotter beslissen. Vaak zijn het familiebedrijven. ’’ 

Tot tien meter

De nadruk op de beurs, die tot en met aanstaande zondag op is, ligt op boten tot tien meter. Kajuitjachten boven die lengte zijn in tegenstelling tot vorige jaren nauwelijks aanwezig. Maar in het segment van kleinere boten is praktisch alles vertegenwoordigd: van powerboten en kleinere open zeilboten tot hallen vol sloepen. Verder is er een enorm bassin waar kinderen zelfs binnen kunnen zeilen, of die voorspelde buien met natte sneeuw er nu wel of niet komen.