Nieuws/Buitenland
1128325
Buitenland

President Zuid-Korea waarschuwt noorden

De nieuwe Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye heeft vrijdag het stalinistische Noord-Korea gewaarschuwd dat zij krachtig zal optreden tegen provocaties. Het regime van Kim Jong-un in Pyongyang bedreigt het zuiden en heeft vrijdag de wapenstilstandsovereenkomst van 1953 opgezegd en dreigt kernwapens te gebruiken. Pyongyang reageerde daarmee boos op nieuwe sancties die de Veiligheidsraad van de VN unaniem tegen het land afkondigde.

De in legergroen gestoken Park sprak in een militaire academie. ,,Niet alleen de spanningen met Noord-Korea, maar ook de territoriale geschillen in de regio en de wapenwedloop in het noordoosten van Azië worden steeds intenser.'' De toekomst van Zuid-Korea wordt volgens Park bepaald op de manier waarmee het land ,,omgaat met deze uitdagingen en crises'', meldde het persbureau Yonhap.

De 61-jarige Park werd 25 februari de eerste vrouwelijke president van het land. Ze is de dochter van dictator Park Chung-hee (1917-1979). Haar moeder werd in 1974 gedood bij een moordaanslag op haar vader die Noord-Korea liet plegen. In Noord-Korea heerste toen Kim Il-sung (1912-1994), de grootvader van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.

,,Ik zal mij erop toeleggen van de Republiek Korea (Zuid-Korea) een welvarende en sterke natie maken die in robuuste veiligheid leeft en ik zal hard optreden tegen Noord-Koreaanse provocaties'', aldus Park. Ze zei doelend op het noorden dat ,,elk land dat alleen maar militaire macht nastreeft zoals kernbommen terwijl de bevolking verhongert, gedoemd is zichzelf te vernietigen''.

Een woordvoerder van het Zuid-Koreaanse ministerie van Defensie zinspeelde vrijdag ook op de ondergang van het regime van Kim Jong-un. Het zal totaal instorten als het Zuid-Korea met kernwapens aanvalt, zei hij.