Nieuws/Buitenland
1128334
Buitenland

Staatshoofden stromen Venezuela binnen

Minstens 30 staatshoofden en regeringsleiders worden vrijdag verwacht bij de uitvaart van de dinsdag op 58-jarige leeftijd overleden president van Venezuela, Hugo Chávez.

Onder anderen de Cubaanse president Raúl Castro en zijn Braziliaanse collega Dilma Rousseff waren donderdag (plaatselijke tijd) al in Caracas aangekomen en hadden bij de kist met Chávez stilgestaan. Ook staatshoofden van de meeste andere Latijns-Amerikaanse landen waren donderdag al in Venezuela. Bij de uitvaart worden onder anderen ook president Mahmoud Ahmedinedjad van Iran, president Alexander Loekasjenko van Wit-Rusland en de Spaanse kroonprins Felipe verwacht.

Minister van Staat Hans van den Broek, minister-president van Aruba Mike Eman en minister-president van Curacao, Daniel Hodge zullen het Koninkrijk der Nederlanden bij de plechtigheid vertegenwoordigen.

Rond de militaire academie in Caracas waar Chávez ligt opgebaard, is het enorm druk. Rouwende burgers dragen portretten van Chávez en T-shirts met een afbeelding van zijn ogen.

Naar schatting zijn tot vrijdag zo'n 2 miljoen aanhangers van de president langs de open kist gelopen om afscheid van hem te nemen. „De blijk van liefde voor de president is ongelofelijk”, constateerde minister van Buitenlandse Zaken Elias Jaua.