Nieuws/Binnenland
1128342
Binnenland

Nieuw onderdak asielzoekers Amsterdam onzeker

De uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogeheten Vluchtkerk in Amsterdam komen mogelijk volgende maand weer op straat te staan. Er is nog geen nieuw onderdak gevonden, liet een woordvoerder van de groep vrijdag weten.

De 100 tot 120 bewoners mochten de afgelopen winter in de gekraakte Sint Jozefkerk in Amsterdam-West bivakkeren, nadat hun tentenkamp in de wijk Osdorp vorig jaar was ontruimd. Ze moeten de kerk echter uiterlijk 31 maart hebben verlaten, zo is met de eigenaar afgesproken.

„De situatie is weer precair”, verklaarde de woordvoerder. „De sfeer in de groep is gespannen. Mensen maken zich zorgen over de toekomst.” De uitgeprocedeerde asielzoekers zijn vastberaden hun demonstratie voort te zetten. „Ze kunnen niet terug naar hun land van herkomst, omdat het te gevaarlijk is of omdat het land hen niet accepteert.” De groep asielzoekers bestaat vooral uit mannen van rond de 30 jaar. Kinderen zijn er niet bij.

In de nacht van zaterdag op zondag brengen drie Tweede Kamerleden (van ChristenUnie, GroenLinks en SP) de nacht door in de kerk om aandacht te vragen voor het lot van de bewoners. Een 'steungroep' van bezorgde betrokkenen overlegt geregeld met de groep om alle opties na 31 maart in kaart te brengen.

De gemeente Amsterdam wacht vooralsnog even af. „Het is aan de groep zelf om te bekijken welke scenario's er zijn”, liet een zegsman weten. „De gemeente is geen directe partij hierin.”

Op 23 maart vindt er op het Museumplein in Amsterdam een demonstratie plaats tegen „de illegalisering van vluchtelingen”. Ruim 50 organisaties ondersteunen dit protest.