Nieuws/Binnenland
1128344
Binnenland

Cohen: grote fouten bij rellen Haren

Zowel de politie van Groningen als burgemeester Rob Bats van Haren hebben grote fouten gemaakt bij de Facebookrellen in het Groningse villadorp vorig jaar. Dat concludeert de commissie die onder leiding van Job Cohen onderzoek deed naar de ernstige ongeregeldheden. De belangrijkste conclusies van het rapport zijn uitgelekt en die liegen er niet om.

Agenten waren slecht voorbereid en de burgemeester heeft te lang gewacht met het inroepen van hulp. Ook waren er te weinig leden van de Mobiele Eenheid, die bovendien veel te laat ter plaatse waren. De politie begreep ook nog eens niets van sociale media.

De Facebookrellen ontstonden toen duizenden jongeren zich op 21 september in Haren verzamelden voor het verjaardagsfeestje van het 15-jarige meisje Merthe. De uitnodiging voor het feest was per ongeluk bij tienduizenden gebruikers van Facebook terechtgekomen. Het kwam tot ernstige rellen in het Groningse dorp, waarbij de relschoppers onder meer lantaarnpalen, verkeersborden en auto's vernielden. Het Verbond van Verzekeraars schat de totale schade op ongeveer 1 miljoen euro.

Zover had het allemaal niet hoeven komen, concludeert Cohen. De voorbereiding was echter flink onder de maat. Maar ook toen het eenmaal uit de hand was gelopen, traden de autoriteiten niet adequaat op. Agenten slaagden er bijvoorbeeld niet in om contact te krijgen met leidinggevenden en de Mobiele Eenheid was veel te laat ter plaatse. Dat is deels de schuld van burgemeester Bats. Die heeft te lang gewacht met het opschalen van de crisisorganisatie, waardoor ME'ers van andere korpsen pas kwamen toen de rellen al in volle gang waren.

Volgens de commissie was de speelruimte van de politie aan een kant beperkt door de besluiten van politie, jusitie en burgemeester. Die wilden een normale gang van zaken, Haren niet afsluiten en zo weinig mogelijk zichtbare politie. Dat pakte desastreus uit.

Job Cohen presenteert het rapport morgen officieel op een persconferentie in het gemeentehuis van Haren.