Nieuws/Binnenland
1128346
Binnenland

Politie pakte ruim 100 relschoppers Project-X

Sinds de Facebookrellen 5 maanden geleden in Haren heeft de politie meer dan 100 verdachten opgepakt voor onder meer brandstichting, vernieling en openlijk geweld. Er zijn 110 verdachten binnengebracht, onder wie 30 minderjarigen. Dat meldde het Openbaar Ministerie (OM) donderdag. De commissie onder leiding van Job Cohen die de gang van zaken rond de rellen onderzocht, presenteert vrijdag haar rapport.

De zogenoemde Facebookrellen ontstonden toen duizenden jongeren zich op 21 september in Haren verzamelden voor het verjaardagsfeestje van het 15-jarige meisje Merthe. De uitnodiging voor het feest was per ongeluk bij tienduizenden gebruikers van Facebook terechtgekomen. Het kwam tot ernstige rellen in het Groningse dorp, waarbij de relschoppers onder meer lantaarnpalen, verkeersborden en auto's vernielden. Het Verbond van Verzekeraars schat de totale schade op ongeveer 1 miljoen euro.

Twee van de minderjarige verdachten moeten in april nog voor de kinderrechter verschijnen. De meeste verdachten zijn volgens het OM echter al bij de rechtbank geweest. Er zijn vooral taakstraffen opgelegd. Verder zijn in totaal zeven verdachten. In negen gevallen besloot het OM de verdachte wegens gebrek aan bewijs niet langer te vervolgen. Volgens het gerechtshof Leeuwarden moeten er nu nog 17 zaken in hoger beroep dienen.

Het OM vindt dat elke dader moet betalen voor de schade die in het dorp is aangericht. Daarom eist de aanklager dat meerderjarige verdachten 500 euro en minderjarige verdachten 250 euro in een schadefonds voor de gedupeerden storten. Van de rechter moeten tot nu toe 45 verdachten een geldbedrag tussen de 200 en 500 euro storten in het schadefonds. Tot nu toe heeft het schadefonds meer dan 2000 euro binnen gekregen van het openstaande bedrag van 17.450 euro. Het schadefonds verwacht in de komende maanden nog meer geld binnen te krijgen.

De hoogste straffen (12 en 8 maanden cel) eiste het OM eind februari tegen twee verdachten die tijdens de rellen een auto in brand zouden hebben gestoken. Een van hen is voortvluchtig.