Nieuws/Binnenland
1128347
Binnenland

Politiebond niet verrast door kritiek 'Haren'

De politiebond ACP is niet verrast door de kritiek die de politie krijgt voor de aanpak van het uit de hand gelopen Facebookfeest in Haren. Dat zei voorzitter Gerrit van de Kamp donderdag voor de NOS-radio in reactie op uitgelekte conclusies van de commissie onder leiding van Job Cohen die de gang van zaken rond de rellen heeft onderzocht.

Volgens de NOS stelt de commissie onder meer dat de voorbereiding bij de politie op het Project X-feest onder de maat was. Ook waren er aanvankelijk te weinig leden van de mobiele eenheid op de been en zou de politie niets hebben begrepen van sociale media.

Van de Kamp zegt de tekst van het rapport nog niet te hebben gezien, maar is op grond van informatie van leden van de bond niet verrast door de kritiek op de politie. „Die signalen hadden we al. Maar of het deze context heeft, die nu naar buiten wordt gebracht, dat moeten we morgen zien”, aldus de ACP-voorman.

Eerder dit jaar lekte een intern rapport van de politie over Haren al uit. Daaruit bleek dat de politie bij de voorbereidingen en de aanpak van de ongeregeldheden in september flink wat steken heeft laten vallen. De politie in het noorden van het land heeft daarop maatregelen genomen om situaties zoals in Haren voortaan beter te kunnen aanpakken.

De ACP opende vorig jaar een meldpunt waar politiemensen anoniem konden doorgeven wat er in hun ogen was misgegaan bij de rellen. Agenten die erbij betrokken zijn geweest, gaven onder meer aan dat de communicatie, de bereikbaarheid en de instructies niet goed genoeg waren.