Nieuws/Binnenland
1128415
Binnenland

'Preventief fouilleren op de schop'

Het huidige systeem van preventief fouilleren moet op de schop. Het middel is te ingrijpend, en de enorme politie-inzet staat niet in verhouding tot het effect. Om meer succes te boeken, zouden agenten onder toeziend oog van een rechter-commissaris selectief iemands kleren moeten doorzoeken.

Daarvoor pleit de Utrechtse burgemeester Wolfsen in een gesprek met De Telegraaf. ,,Fouilleren moet nu zonder aanziens des persoons plaatsvinden. Dat betekent dat, als ik eenmaal een zogeheten veiligheidsrisicogebied heb aangewezen, daarbinnen iedereen moet worden gefouilleerd. Dat kost heel veel politie-inzet en het resultaat valt tegen. Daarbij wordt de privacy van veel onschuldige burgers geschonden. Juist de a-selectiviteit maakt het tot zo’n weinig effectief middel.”

Dat kan volgens Wolfsen efficiënter en rechtvaardiger. Hij zou graag willen dat Nederland naar een systeem overgaat waarbij zonder aankondiging in de aangewezen gebieden gefouilleerd wordt. Agenten die dan de straat opgaan dienen selectief te werk te gaan, maar wel ter plekke te worden gecontroleerd door een rechter-commissaris. ,,Aan deze onafhankelijke hen moeten agenten verantwoording afleggen. Op die manier kun je discriminatie voorkomen. Vergeet niet dat politiemensen met hun professionele intuïtie en ervaringen uit het verleden vaak donders goed in de gaten hebben wie met drugs of wapens rondlopen.”

De burgervader is van plan om het ministerie van Veiligheid en Justitie er een brief over te schrijven.

Aanleiding voor zijn pleidooi is de geëvalueerde aanpak van problemen in de Utrechtse Breedstraatbuurt. Met de aanwezigheid van coffeeshops en prostitutiegebied buurt is daar al jaren veel drugsoverlast, rommel op straat en wapenincidenten. Een van de maatregelen om de problemen de kop in te drukken, is het preventief fouilleren. Tussen 1 mei 2012 en 1 november 2012 werden zes preventief fouilleeracties gehouden. Terwijl in totaal 630 mensen werden onderzocht, was de schamele vangst drie wapens. Dertien wapens werden vrijwillig ingeleverd. Bij een actie werden liefst 55 politiemensen ingezet en was het geringe resultaat drie aanhoudingen, waarvan twee voor steekwapens en een voor het bezit van drugs. Probleem was volgens Wolfsen ook nog eens dat de actie was aangekondigd. ,,Mensen die een wapen hebben, hielden hem wijselijk thuis, of liepen elders.”