Nieuws/Binnenland
1128535
Binnenland

Thom Karremans 'zeer opgelucht'

Overste Thom Karremans is „zeer opgelucht en blij” dat het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten hem niet te vervolgen naar aanleiding van de aangifte van nabestaanden van het drama in Srebrenica in 1995. „Het is een zeer belangrijke dag voor hem en zijn vrouw. Maar we moeten afwachten of de nabestaanden nog een beklagprocedure beginnen”, zei zijn advocaat Geert-Jan Knoops donderdag.

Knoops sprak Karremans direct na het besluit van het OM zeer uitvoerig. „Hij vindt het wel onbegrijpelijk dat een besluit zo lang heeft moeten duren.”

Knoops zelf vindt dat de motivering van justitie veel sterker had gekund. „Met name in het licht van de recente vrijspraak vab Momcilo Perisic door het Joegoslavië-Tribunaal, sneed de aangifte tegen Karremans uit 2010 geen hout. Als je de criteria uit die zaak naast die van Karremans legt, zie je veel parallellen”, zei Knoops.

De oud-generaal Perisic was van 1993 tot 1998 chef van het Joegoslavische leger, toen de inmiddels overleden president Slobodan Milosevic de sterke man was in Belgrado.

Karremans wil verder niet reageren in de media, vertelde Knoops.