Nieuws
1128611
Nieuws

Geen effect olieprijzen na dood Chavez

De enorme olievoorraden van Venezuela zullen niet op korte termijn op de wereldmarkt worden gebracht. Op korte termijn zal de impact op de prijzen dan ook beperkt blijven.

De overlijden van president Hugo Chavez dinsdag - na 14 jaar aan het roer te hebben gestaan - heeft vragen doen oprijzen over de effecten daarvan op de olieprijs. Dat vooral vanwege de gigantische voorraden die het land bezit. Laten we eerst eens kijken naar de cijfers. Venezuela had aan het einde van 2011 17,9% van de bekende olievoorraden in de wereld in handen. Saoedi-Arabië bezit 16,1% en Canada 11% (Bron: BP). Maar daar staat tegenover dat het land maar 3,5% van de wereldproductie in handen heeft, tegen Saoedi-Arabië 13,2%.

De vijandige houding van het land ten aanzien van buitenlandse olieconcerns heeft de productie doen dalen met ongeveer één miljoen vaten per dag in de afgelopen tien jaar. Staatsoliemaatschappij PDVSA heeft de inkomsten in toenemende mate zien vloeien naar verscheidene overheidsprogramma’s en werd daardoor opgezadeld met een negatieve cash flow in de afgelopen vijf jaren, stelt Reuters. Het gevolg: er wordt niet meer geïnvesteerd, terwijl oude olievelden opdrogen en nieuwe niet ontwikkeld worden. Gevolg: een dalende productie.

Vooruitkijkend is er geen politieke verandering te verwachten op de korte termijn. De aankomende verkiezingen zullen waarschijnlijk worden gewonnen door de Verenigde Socialistische partij. Maar zonder Chavez en zijn charisma is een hervorming te verwachten. De oppositie staat klaar om de macht over te nemen. Hervormingen en de terugkeer van buitenlandse investeringen zijn niet meteen te verwachten, misschien wel niet eens binnen een paar jaar. Maar als het eenmaal zover is, zal een extra productiebron helpen de zorgen te verminderen dat de toekomstige voorzieningen niet genoeg zijn om de vraag (vooral van de opkomende economieën) bij te houden.

De olie die in Venezuela wordt geproduceerd, is een zware variant te vergelijken met de olie die in de Canadese provincie Alberta wordt gewonnen. Oliemaatschappijen die daar werkzaam zijn kunnen hun expertise exporteren, wat goed is voor die bedrijven. Maar dat zou wel eens minder gunstig kunnen zijn voor de economieën rond Alberta, omdat de olie in Venezuela veel goedkoper geproduceerd kan worden.

Ole Hansen is grondstofstrateeg bij Saxo Bank. Hij is specialist op het gebied van grondstoffen: energie, (edel)metalen en landbouwproducten.