Nieuws
1128654
Nieuws

Vrijspraak en veroordeling voor Berlusconi

De Italiaanse politicus en mediamagnaat Silvio Berlusconi is donderdag door een rechtbank in Milaan veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf voor een afluisterschandaal. De hoogste Italiaanse rechtbank in Rome sprak hem woensdagavond in een andere zaak vrij van belastingontduiking.

Volgens de rechtbank in Milaan had Berlusconi de hand in het uitlekken van telefoongesprekken over een overnamepoging van verzekeraar Unipol van de Banca Nazionale di Lavoro in 2005. Berlusconi gaat naar verwachting tegen het vonnis in beroep en zal dan op vrije voeten blijven.

De belastingzaak had betrekking op zijn firma Mediatrade. Berlusconi werd ervan beschuldigd film- en televisierechten te hebben gekocht voor kunstmatig hoge prijzen en zo in 2004 voor 10 miljoen euro aan belasting te hebben ontdoken.

Er lopen verscheidene rechtszaken tegen de mediamagnaat. De bekendste daarvan is het Rubygate-proces, waarin hij zich moet verantwoorden wegens machtsmisbruik en het bevorderen van prostitutie van minderjarigen.