Nieuws/Binnenland
1128656528
Binnenland

Marktkooplui uitgekocht met 19.000 euro

De marktondernemers krijgen een uitkoopsom van 19.000 euro.

De marktondernemers krijgen een uitkoopsom van 19.000 euro.

AMSTERDAM - Veel sneller dan verwacht stopt de dagelijkse markt op het Bos- en Lommerplein in Amsterdam. Alleen nog in oktober, november en december zal er een markt op het plein zijn.

De marktondernemers krijgen een uitkoopsom van 19.000 euro.

De marktondernemers krijgen een uitkoopsom van 19.000 euro.

Dat is de uitkomst van onderhandelingen tussen vastgoedeigenaar Propertize en de marktondernemers. De vastgoedclub wil het plein snel gaan opfrissen en heeft de marktondernemers 19.000 euro geboden om te vertrekken. Alle vaste standplaatshouders gingen daarmee akkoord.

Toch vindt een deel van de marktondernemers het bod magertjes. Oorspronkelijk zou de markt op het plein nog tot september 2021 bestaan. In die tijd hadden ze meer kunnen verdienen dan het bod van Propertize. Eerder werd geconstateerd dat de klandizie flink terugliep, maar volgens de marktondernemers is de animo voor de markt goed hersteld en weer levensvatbaar.

Omscholing

Stadsdeel West belooft, daar waar nodig, de marktondernemers te helpen bij omscholing en loopbaantrajecten, zoals het opzetten van een nieuwe onderneming. Daarnaast komt er per 1 maart een tijdelijke markt op de Bos- en Lommerweg, mogelijk op de ventweg aan de noordkant van de weg.

Marktondernemers krijgen niet automatisch een plek op de tijdelijke markt die waarschijnlijk twee dagen per week zal worden gehouden. Volgens buurtbewoners is de groenteboer een van de betere van de hele stad. Ze hopen dat hij mag blijven.

Stadsdeelbestuurder Maarten Poorter heeft zich intensief met het opheffen van de markt bemoeid. De huidige dagmarkt kampte met leegstand, een te lage bezettingsgraad, een eenzijdig aanbod en teruglopende klandizie. Een trend die zich ook elders in de stad voordoet. Er is volgens hem nog steeds behoefte aan goedkope waren, maar het iets luxere segment wil hij ook gaan toevoegen.

Dat het plein een opfrisbeurt krijgt, vindt Poorter prettig. „Wij hebben er begrip voor dat de eigenaar het plein zo snel mogelijk weer aantrekkelijk wil maken. Er is veel leegstand en het plein geeft een troosteloze indruk”, zegt hij.