Nieuws/Buitenland
1128756
Buitenland

Veiligheidsraad bespreekt Noord-Korea

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties bespreekt dinsdag (vanaf 17.00 uur Nederlandse tijd) in een spoedzitting de laatste nucleaire proeven van Noord-Korea. Het stalinistisch geregeerde Noord-Korea deed 3 weken geleden weer een ondergrondse kernproef. De raad overweegt strengere sancties na de strafmaatregelen die al volgden op kernproeven in 2006 en 2009.

Het regime van Kim Jong-un in Pyongyang krijgt naar het zich laat aanzien geen dekking meer van zijn grote buurlanden China en Rusland. Volgens diplomaten bij de VN zijn de VS en China het maandagavond al eens geworden over een resolutie om Noord-Korea te straffen, meldde de BBC.

China geldt als de laatste bondgenoot van het 'arbeidersparadijs' Noord-Korea, maar Peking reageerde erg geïrriteerd op Pyongyangs laatste proef. Rusland heeft volgens diplomaten al aangegeven de tekst te kunnen ondersteunen. Onderminister van Buitenlandse Zaken Gennadi Gatilov zei dat „de ontwerptekst aanvaardbaar zal zijn wanneer de beperkende maatregelen (sancties) uitsluitend betrekking hebben op het gebied van raketten en nucleaire zaken”.