Nieuws/Binnenland
1128851
Binnenland

Veroordeelde Passage weer op vrije voeten

De 43-jarige Freek S., eind januari nog veroordeeld tot 6 jaar gevangenisstraf in het Amsterdamse liquidatieproces Passage, is voorlopig weer op vrije voeten. Het gerechtshof in Amsterdam heeft hem uit detentie geschorst.

Freek S. wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Amsterdamse sportschoolhouder Tonny van Maurik. Het Openbaar Ministerie had wegens gebrek aan bewijs vrijspraak geëist, maar de rechtbank had een andere visie op de feiten en legde S. 6 jaar cel op.

S. zat allang niet meer in voorarrest. De rechter gaf bij het vonnis in januari tevens opdracht de man direct weer vast te zetten. S. tekende zowel tegen het vonnis als tegen zijn gevangenneming beroep aan. Van het hof mag hij het proces in hoger beroep in vrijheid afwachten.

S.' advocaat Pelle Tuinenburg heeft de vrijlating van zijn cliënt bepleit. Woensdag zei hij „heel blij” te zijn met de beslissing van het hof.

Tonny van Maurik werd op 19 april 1993 bij het Altea Hotel in Duivendrecht doodgeschoten. Volgens de rechtbank was zijn minnares Pinny S. het brein achter de liquidatie. Zij kreeg 12 jaar. De rechtbank legde uitvoerders Jesse R. en Mohamed R. (geen familie) levenslang op, onder meer voor de moord op Van Maurik.

Schutter Nanpaul de B., een neef van Jesse R., kreeg 10 jaar in plaats van de geëiste 8. Ook hij verkeerde al geruime tijd op vrije voeten, in afwachting van het rechtbankvonnis. Ook in zijn geval gelastte de rechter hem weer vast te zetten. Evenals Freek S. protesteerde De B. hiertegen bij het gerechtshof, maar voor hem had dit geen resultaat; hij blijft achter slot en grendel.

Bij de rechtbank heeft het proces Passage bijna 4 jaar geduurd. Het is nog niet bekend wanneer de zaak in hoger beroep zal dienen.