Nieuws/Buitenland
1128859
Buitenland

EU maant wachtende Kenianen tot rust

De meer dan 40 miljoen Kenianen moesten woensdagavond nog steeds wachten op de uitslag van de maandag gehouden presidentsverkiezingen. De EU-missie in Nairobi heeft de bevolking opgeroepen geduldig te zijn en rustig te blijven, aldus Keniaanse media.

Er zijn problemen met de computersystemen die bij het tellen van de stemmen worden gebruikt. De voorzitter van de kiescommissie zei woensdagavond laat dat hij verwacht dat de uitslag er pas vrijdagochtend is.

Veel Kenianen zijn ongerust over de vertraging en vragen zich af wat er aan de hand is. Na de vorige verkiezingen in 2007 waren er beschuldigingen van fraude. Dit leidde tot een geweldsuitbarsting die aan meer dan 1000 Kenianen het leven heeft gekost.

In de voorlopige uitslagen ligt vicepremier Uhuru Kenyatta aan kop. Hij is aangeklaagd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag voor zijn rol bij de geweldsgolf in 2007/08.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt Nederlandse reizigers in Kenia alert te zijn op mogelijk verkiezingsgeweld. De vertraging van de uitslag zou misschien kunnen leiden tot gewelddadigheden in het Oost-Afrikaanse land. Reizigers wordt aangeraden demonstraties en samenscholingen te mijden en op de hoogte te blijven van de veiligheidssituatie.