Nieuws/Buitenland
1128875
Buitenland

Syrische rebellen gijzelen 20 blauwhelmen

De Verenigde Naties lijken voor het eerst partij te worden in de burgeroorlog die al 2 jaar woedt in Syrië. Een rebellengroep die zichzelf Martelaren van Yarmouk noemt, heeft ongeveer 20 VN-blauwhelmen gegijzeld. De opstandelingen beschuldigen de volkerenorganisatie van steun aan het Assad-bewind.

Onder de 20 gegijzelden zijn geen Nederlanders, zo zei een woordvoerder van Defensie. Er zijn wel 11 Nederlandse militairen actief in het gebied.

De mededeling volgt op de publicatie van een video op YouTube eerder op de dag. Daarop is te zien hoe Syrische rebellen een VN-konvooi overmeesteren. De VN in New York hebben de gijzeling op de door Israël bezette Syrische Golanhoogten later bevestigd.

Israël bezette de Golanhoogten in 1967. Volgens een bestandsakkoord uit 1973 moeten Syrische militairen wegblijven uit een bufferzone tussen het bezette gebied en de rest van Syrië. In die bufferzone patrouilleert een VN-vredesmissie.

Op de video is een jongeman te zien die zegt dat hij behoort tot de Martelaren van Yarmouk. Hij zegt dat de blauwhelmen niet worden vrijgelaten voordat het Syrische regeringsleger zich heeft teruggetrokken uit het dorp Jamla. Hij beschuldigde de VN ervan dat zij het Assad-bewind eerder hebben geholpen om de rebellen uit Jamla te verdrijven.

Het conflict tussen het Assad-bewind en de oppositie heeft sinds maart 2011 al aan meer dan 70.000 Syriërs het leven gekost. Internationale bemiddelingspogingen hebben niets opgeleverd. Er zijn sterke aanwijzingen voor oorlogsmisdaden van beide kanten. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN, Navi Pillay, heeft herhaaldelijk een onderzoek geëist van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

De Syrische Nationale Coalitie krijgt de zetel van Damascus in de Arabische Liga. Dit is woensdag bekendgemaakt na overleg van de ministers van Buitenlandse Zaken van de aangesloten landen in Caïro. De Liga besloot in 2011 de vertegenwoordigers van het Assad-bewind buiten te sluiten van haar vergaderingen.

VVD-Europarlementariër Hans van Baalen pleit voor militaire steun aan de rebellen in Syrië. Hij deed de oproep woensdag samen met de leider van de liberalen in het Europees parlement, Guy Verhofstadt.

Na inlichtingendienst AIVD luidde woensdag ook het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) de noodklok. Steeds meer Nederlandse moslimjongeren willen naar Syrië gaan om daar te vechten tegen het regime. „Syrië leeft op dit moment meer in de hoofden van jongeren dan andere conflicten, zelfs die in Palestina en Afghanistan”, aldus Yassin Elforkani van het CMO.