Nieuws/Buitenland
1128896
Buitenland

Oud-president Sarkozy zinspeelt op comeback

De voormalige Franse president Nicolas Sarkozy speelt met de gedachte aan een politieke comeback. De conservatieve politicus zegt dat zich een situatie kan voordoen waarin hij moet terugkeren, citeert het weekblad Valeurs Actuelles hem.

,,Niet uit lust. Maar uit plicht'', aldus de 58-jarige politicus. ,,Enkel en alleen omdat het om Frankrijk gaat.'' Sarkozy: ,,Indien rechts noch links in staat is met een oplossing voor de problemen te komen, kan ik niet zeggen: Ik ben blij, ik breng mijn dochter naar school en ik ga naar conferenties in de hele wereld.''

Op de achtergrond speelt een geschil over de leiding in zijn partij en recente resultaten van een opiniepeiling. Meer dan de helft van de Fransen meent nu dat een herverkiezing van Sarkozy bij de verkiezingen van mei 2012 beter was geweest voor Frankrijk.

In een laatste enquête onder partijleden vindt 54 procent dat Sarkozy zich bij de verkiezingen van 2017 kandidaat zou moeten stellen in de strijd tegen de socialist François Hollande. Daarmee ligt hij ver voor op de op een na populairste UMP-politicus François Fillon. Deze voormalig premier krijgt slechts de steun van 16 procent van de partijleden.