Nieuws
1128914
Nieuws

10 vragen: Crisis en beursrecord? Hoe kan dat ?

De Dow Jones-index is naar een all time-high gestegen. Tegelijkertijd lezen we dat we nog steeds in een economische crisis zitten en lopen de werkloosheid en het begrotingstekort op. Ook de beurs in Amsterdam blijft achter. Hoe kan dat eigenlijk ?

Hieronder een antwoord in tien vragen:

 

1. Waarom stijgt Wall Street naar een record, terwijl de wereldeconomie kwakkelt ?

 

Beleggers kijken niet naar de huidige stand van de economie, maar werpen altijd de blik vooruit. De wereldeconomie gaat in 2014 en daarna weer aantrekken. Ook in de VS zijn tekenen van herstel. Dus wil men beleggen in bedrijven.

 

2. Wat is de invloed van Ben Bernanke ?

 

De Amerikaanse Centrale Bankpresident pompt miljarden in de Amerikaanse economie. Die toont weliswaar tekenen van herstel, maar een groot deel van het geld wordt in aandelen gestoken. Meer vraag betekent hogere koersen.

 

3. Een lage rente is goed voor de beurzen ?

 

Sinds het uitbreken de crisis zijn de officiele rentetarieven fors verlaagd en ook de obligatierendementen zijn laag. Dit maakt het aantrekkelijker om te beleggen in – dividend uitkerende – bedrijven.

 

4. Beleggen in bedrijven is nu aantrekkelijk ?

 

Behalve dat gezonde bedrijven een dividend uitkeren hebben veel concerns flink gesaneerd en banen geschrapt, kunnen ze goedkoop lenen en zijn financieel gezond. Beleggers durven die aandelen weer te kopen.

 

5. Waarom blijven de beurzen in Europa achter ?

 

Europa heeft nog steeds veel last van de eurocrisis. De economie groeit in tegenstelling tot China en de VS niet, er is een groot schuldenprobleem en het vertrouwen van burgers is laag. Veel beleggers mijden daardoor de Europese beurzen en zetten hun geld ondanks de lage rente op veilige spaarrekeningen en deposito´s.

 

6. Wat is de invloed van de euro en de dollar ?

 

De relatief dure euro is evenmin goed voor de Europese economie en Europese bedrijven. De export vanuit Europa is daardoor duurder en dus minder aantrekkelijk. Dat drukt het economisch herstel. De goedkope dollar stuwt daarentegen de Amerikaanse economie.

 

7. De AEX doet het nog slechter en valt zelfs in Europa uit de toon ?

 

De Nederlandse beurs is na de crisis veel dieper weggezakt dan de Amerikaanse beurzen. Dat kwam deels ook door het zware gewicht van de bankensector. Fondsen als ING en Aegon zijn nog ver verwijderd van hun oude niveau.

 

8. Speelt de Dutch Discount een rol ?

 

De waarde van Nederlandse aandelen werd en wordt gedrukt door de beschermingsconstructies. Deze zijn weliswaar verminderd, maar de discussie over een andere vorm van de ‘Dutch Discount’ werd recent weer aangezwengeld na een aantal forse koersdalingen van bedrijven als Imtech, TNT Express en KPN. Die drukken het vertrouwen in Nederlandse aandelen.

 

9. Gaan de beursrecords de crisis verdrijven ?

 

De stijgende beurskoersen duiden op een einde van de crisis. Maar of dit beklijft zal de komende maanden moeten blijken. Daarnaast is het ook zaak om je aandelen over een paar jaar weer tijdig met winst te verkopen. De beurs loopt ook vooruit op een nieuwe crisis !

 

10. Beursrecords zijn wel goed voor onze pensioenen ?

 

Hogere beurskoersen betekent ook dat de belegde vermogens van pensioenfondsen stijgen. Maar minstens even belangrijk zijn de rentestanden waarover de dekkingsgraden worden berekend. Wanneer door een groeiende economie ook de rente gaat oplopen komen de pensioenfondsen pas echt buiten de gevarenzone.

 

RV DFT 2013