Nieuws
1128916
Nieuws

Auschwitz Comité: herdenking Duitsers fout

Defileren langs de graven van gesneuvelde Duitsers tijdens de nationale dodenherdenking op 4 mei staat gelijk aan geschiedvervalsing. Het brengt de boodschap over aan de tegenwoordige jeugd dat in een oorlog iedereen slachtoffer is en dat er geen duidelijk onderscheid bestaat tussen daders en slachtoffers.

Met die felle bewoordingen veroordeelt het Nederlands Auschwitz Comité het voornemen van het Comité 4 Mei in het Gelderse Vorden om op de avond van 4 mei ook langs het graf van een aantal omgekomen Duitsers te lopen.

Net als vorig jaar is er veel ophef ontstaan over het voornemen om de Duitse gevallenen te betrekken bij de plaatselijke dodenherdenking. Vorig jaar stapte de splintergroepering Federatief Joods Nederland FJN naar de rechter en kreeg gelijk: burgemeester Henk Aalderink mocht niet langs het Duitse graf lopen.

Maar het gerechtshof in Arnhem vernietigde dat besluit een paar weken geleden, waarna het plaatselijke herdenkingscomité besloot dit jaar alsnog langs de Duitsers te lopen. De wandeling maakt geen deel uit van de officiële herdenking, maar is daarna.

Aalderink en een wethouder willen aan het hele programma meedoen. De raad praat volgende week donderdag over dat plan. Het Auschwitz Comité roept de gemeente 'met klem' op om het niet te doen. ,,Op 4 mei staan de Nederlandse slachtoffers en hun nabestaanden centraal. Het leed hun aangedaan, dat is wat wij op deze dag herdenken'', aldus het comité.

FJN wacht af welk besluit de gemeenteraad volgende week neemt en stapt zonodig opnieuw naar de rechter. Ook wil de groepering aangifte doen wegens opzettelijke belediging van Joodse nabestaanden.