Nieuws/Binnenland
1128919
Binnenland

Gemeente baalt van verplicht leerlingvervoer

De Friese gemeente Gaasterlân-Sleat baalt ervan dat staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) vooralsnog gemeenten blijft verplichten om het vervoer van leerlingen naar hun religieuze school te betalen. De gemeente zit daardoor met een jaarlijkse kostenpost van meer dan 70.000 euro.

Alternatieven om de kosten te drukken zijn er niet, stelt CDA-wethouder Frans Veltman van Gaasterlân-Sleat woensdag. „We proberen het vervoer al zo efficiënt mogelijk te regelen en ook de eigen bijdragen van de ouders staan op het maximum”, zegt Veltman. Hij vindt het uitstel van een definitief besluit geen oplossing voor gemeenten die hieraan jaarlijks hoge kosten hebben.

Coalitiepartijen PvdA en VVD wilden eind november al van de wettelijke verplichting voor het leerlingenvervoer af. Alleen het vervoer van gehandicapte kinderen zou dan nog door de gemeente worden betaald. Maar nadat kritische partijen als ChristenUnie en SGP het kabinet in februari uit de brand hielpen met het woonakkoord, werd het besluit over het leerlingenvervoer op de lange baan geschoven.

De SGP noemde het plan om de verplichting af te schaffen eerder een voorbeeld van „reli-bashing”. Veltman is het daar niet mee eens. „Wij respecteren de schoolkeuze van ouders, maar met ruim 10.000 inwoners moet de gemeente sterk afwegen waaraan mee wordt betaald”, zegt de wethouder.

Er zijn in Nederland naar schatting 6000 leerlingen die omwille van hun geloof gesubsidieerd naar school worden vervoerd. Er gaat 10 miljoen euro om in het totale leerlingenvervoer.