Nieuws/Binnenland
1128956
Binnenland

Gevaarlijkste tbs'er langer vast

Een van de gevaarlijkste tbs'ers van Nederland blijft 2 jaar langer in een extra beveiligde tbs-kliniek. Dat heeft de rechtbank in Groningen besloten.

Dirk de V. (63) is verantwoordelijk voor een reeks gewelddadige misdrijven, waaronder doodslag en moord. Hij kreeg in 1976 tbs opgelegd, maar ging in 1999 opnieuw in de fout door Tjirk van Wijk (27) dood te steken. Dit slachtoffer werd overvallen in zijn woning door De V. en een medeverdachte. De twee waren onder invloed van drank en drugs. Zij belden willekeurig aan bij Van Wijk, die zij vervolgens mishandelden en uiteindelijk met tientallen messteken van het leven beroofden. De V. kreeg behalve tbs ook 14 jaar gevangenisstraf.

De V. meent dat hij al jaren geen menswaardig bestaan heeft in een extra streng beveiligde tbs-kliniek. Het gaat naar eigen zeggen beter met hem en dus eiste hij als ,,beloning en stimulans'' een verlenging van slechts 1 jaar. Het Openbaar Ministerie (OM) vindt echter dat De V. meteen weer gevaarlijk is ,,als hij de vrijheid in de ogen kijkt''. De rechtbank neemt deze opstelling over.