Nieuws/Binnenland
1128959
Binnenland

'Stanley A. verminderd toerekeningsvatbaar'

Stanley A. die terechtstaat voor de dood van de 15-jarige Ximena, is volgens een psycholoog en een psychiater van het Pieter Baan Centrum sterk verminderd toerekeningsvatbaar. Een derde deskundige noemde de 26-jarige verdachte minder toerekeningsvatbaar. De zaak dient woensdag bij de rechtbank in Den Haag.

A. heeft bekend het meisje vorig jaar in Den Haag te hebben doodgestoken in zijn woning. Hij bood het meisje midden in de nacht een slaapplek aan. Enkele uren later stak hij haar volgens eigen zeggen dood.

Uit de rapporten blijkt dat A. een autistische stoornis heeft. Hij kreeg eerder jeugd-tbs omdat hij een vrouw op het kerkhof neerstak.

Volgens de deskundigen is de kans op herhaling ,,zeer groot''. Niet alleen vanwege zijn stoornis, maar ook omdat hij al eerder met een mes toesloeg. De deskundigen vinden dat A. zeer lang tbs moet krijgen. De verdachte wil zelf ook tbs. ,,Ik wil behandeling.''

Stanley vertelde dat hij de drang had om mensen neer te steken. Hij liep ook wel eens met een mes op zak om toe te slaan. Toen hij Ximena neerstak, zou hij ,,chaos, woede, paniek, verdriet, maar ook genot hebben gevoeld'', vertelde hij zijn psycholoog.

 

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");