Nieuws/Buitenland
1128971
Buitenland

Balletdansers achter aanslag op chef Bolsjoj

Topdanser en 'slechterik' Pavel Dmitritsjenko zit achter de geruchtmakende zuuraanval op artistiek directeur Sergej Filin van het Bolsjoj-theater. Dat heeft de Russische politie woensdag bekendgemaakt.

De dinsdag gearresteerde balletdanser zou razend zijn geweest omdat Filin zijn geliefde, ballerina Anzhelika Vorontsova, geen grote rollen gaf. Een van zijn medeplichtigen is ook een vooraanstaand danser bij Bolsjoj: Joeri Zaroetski.

Dmitritsjenko heeft bekend dat hij opdracht gaf voor de aanslag. Daarbij kreeg Filin op 17 januari voor zijn huis zwavelzuur in zijn gezicht en ogen gegooid.

,,Ik heb de aanval georganiseerd, maar niet in de mate zoals hij is gebeurd'', aldus de danser die naam maakte als 'slechterik' in de balletten Het Zwanenmeer en Ivan de Verschrikkelijke. Daarmee leek hij te willen zeggen dat de aanslag verder is gegaan dan hij zelf had voorzien.

Behalve de twee balletdansers heeft de politie nog een verdachte aangehouden. Hun wacht mogelijk een lange celstraf.

Dmitritsjenko had volgens Russische media al langer een conflict met Filin omdat die zijn vriendin geen mooie rollen gaf. Dmitritsjenko meende dat Filin haar carrière ten onrechte blokkeerde. Vorontsova hoopte bijvoorbeeld op een hoofdrol in de balletvoorstelling Het Zwanenmeer, dat sinds 1877 onafgebroken in het theater wordt opgevoerd.

Intriges zijn het Bolsjoj-theater niet vreemd. Sinds 1995 heeft het ballet vijf artistiek directeuren versleten. Hoogoplopende meningsverschillen tussen Filin, die carrières kan maken en breken, en zijn dansers hebben geregeld de media gehaald.

Om zijn gezichtsvermogen te redden werd Filin snel in Duitsland geopereerd. Zijn vooruitzichten zijn goed. Hij zei kort na de aanslag te weten wie het misdrijf had beraamd, maar meldde niet wie hij ervan verdacht. Naar verwachting kan hij in de zomer weer aan het werk.