Nieuws
1128975
Nieuws

Brussel onderzoekt steun Nederlandse voetbalclubs

De Europese Commissie onderzoekt mogelijke overheidsfinanciering van vijf Nederlandse voetbalclubs, waaronder PSV, NEC en Willem II.

Brussel wil weten of de steun van een aantal gemeentes aan voetbalclubs wel voldoen aan de regels van de Europese Unie. Volgens de commissie zouden de gemeenten de steunmaatregelen niet hebben gemeld. De Europese Commissie werd er op geattendeerd door bezorgde burgers.

Het onderzoek richt zich op PSV, NEC, Willem II, MVV en FC Den Bosch. ,,Ik vind dat voetbalclubs goed moeten worden gerund en dat zij niet bij de belastingbetaler moeten aankloppen wanneer zij financieel in de problemen komen. Wordt er toch financiële steun verleend, dan moet men zich houden aan de EU-staatssteunregels voor steun aan ondernemingen in moeilijkheden. Bij deze vijf voetbalclubs hebben wij twijfel of dat wel het geval was'', zegt Eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging).

Afkopen

Zo kocht de gemeente Eindhoven in 2011 gronden van PSV voor ruim €48 miljoen en gaf deze vervolgens in erfpacht uit aan de club.

Nijmegen kocht voor NEC een claim af voor €2,2 miljoen. Maastricht schold een vordering van €1,7 miljoen op MVV kwijt en kocht daarnaast het stadion voor €1,85 miljoen.

Iets soortgelijks gebeurde er in Den Bosch. Er werd afgezien van een vordering van €1,65 miljoen en het trainingscomplex werd gekocht door de gemeente voor €1,4 miljoen euro.

De huur van het stadion van Willem II werd door de gemeente Tilburg verlaagd. Volgens de commissie bedraagt het voordeel voor de club €2,4 miljoen.