Nieuws/Binnenland
1128980
Binnenland

Plasterk praat met burgers over megaprovincie

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken begint volgende week een nieuwe gespreksronde over de door het kabinet gewenste megaprovincie van Utrecht, Noord-Holland en Flevoland. De bewindsman gaat nu met burgers en maatschappelijke organisaties praten over de plannen en begint daar dinsdagavond mee in Utrecht.

De provincie Utrecht roept zo veel mogelijk inwoners op om zich aan te melden voor de inspraakavond op het provinciehuis. Utrechtse provinciebestuurders zijn net als die in Flevoland helemaal niet enthousiast over de vorming van een Noordvleugelprovincie, zoals het ministerie het nieuwe landsdeel noemt. Utrecht gaat een referendum organiseren en Flevoland houdt dat nog in beraad.

Ook in Noord-Holland is zeer terughoudend gereageerd op de uitleg van Plasterk vorige maand.

De overheid wil dat de Noordvleugelprovincie al in 2015 een feit is. Later zouden nog vier andere landsdelen moeten ontstaan. Argument is dat er nu te veel „bestuurlijke drukte” in Nederland is. Bovendien zijn voor een landsdeel minder ambtenaren nodig dan voor drie provincies. Samenvoegen van Utrecht, Noord-Holland en Flevoland levert 15 miljoen euro per jaar op.