Nieuws/Binnenland
1129031
Binnenland

Opnieuw giftige stof gevonden in melk

Opnieuw is in de tankmelk van twee Nederlandse melkveehouders de giftige stof aflatoxine gevonden. Dat meldde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag. Eind vorig jaar was dat ook al bij twee bedrijven het geval. Dat werd echter pas zes weken geleden bij de NVWA gemeld.

„Een hoge concentratie aflatoxine in melk kan schadelijk zijn voor mensen, daarom heeft de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) de levering van die boerderijen aan melkverwerkbedrijven direct stopgezet”, liet een woordvoerder van de NVWA weten. De twee eerdere veehouders hebben inmiddels alweer groen licht gekregen om weer melk te produceren. De NZO garandeert dat alle melk die op de markt is of was, aan alle wettelijke eisen voldoet.

Aflatoxine is een kankerverwekkende stof die afkomstig is van schimmels. Het nestelt zich op voedsel zoals pinda's, noten, granen en peulvruchten. De stof werd onlangs ook al in veevoer in Roemenië, Servië en Duitsland gevonden. Als koeien dat eten, kan het uiteindelijk in de melk belanden. Door de dieren op de besmette boerderijen ander voer te geven, worden de melkveebedrijven na een aantal dagen weer 'schoon'.

Uit onderzoek moet blijken waar de besmetting precies vandaan komt en of de vier bedrijven iets met elkaar te maken hebben. Volgens de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie (Nevedi) is wel al duidelijk dat het aangeleverde diervoer bij de twee eerdere bedrijven in elk geval geen verhoogde hoeveelheid aflatoxine bevatte. „Wat de bron dan wel is, is nog onbekend. Maar een koe eet niet alleen maar brokjes, die kan ook bijvoorbeeld mais van het land van zijn boer eten”, aldus directeur Henk Flipsen.

De NVWA en NZO willen niet zeggen om welke veehouders het gaat en waar die gevestigd zijn.