Nieuws
1129067
Nieuws

Record Wall Street: 14253,77

Nooit eerder sloot de toonaangevende Amerikaanse beursindex Dow Jones zo hoog als gisteravond. Bij het luiden van de slotbel stonden er 14253,77 punten op het bord in Wall Street. Het vorige record dateerde van vóór het uitbreken van de kredietcrisis, op 9 oktober 2007. Het nieuwe hoogtepunt staat in schril contrast met de stand van de Nederlandse AEX-index, die met 345 punten nog niet de helft is van wat het op zijn top was. Op 4 september 2000 sloot de AEX op 701,56 punten.

Wie aan het begin van dit millennium €100 in een mandje met AEX-aandelen stak, heeft daarvan vandaag de dag nog een slordige €51 over, als koersresultaat. Wie hetzelfde deed bij de Dow Jones en zijn valutarisico neutraliseerde, vindt 12 jaar later zo’n €125 in het mandje terug. Een sterk staaltje werk van de stokoude Dow Jones Industrial Average (anno 1896). Ook over de laatste jaren is het sentiment op de Amerikaanse financiële markten een stuk positiever dan op de Europese. Een belangrijke reden zit in het beleid van de Federal Reserve, het stelsel van centrale banken.

De lage rente in combinatie met de kwantitatieve verruiming, die inmiddels al in de derde ronde zit. Het opkopen van onder meer staatsobligaties en hypotheekgerelateerde stukken bracht meer liquiditeit in de markt. De geldpersen draaien op volle toeren, de Fed-balans explodeert, veel geld stroomt naar de aandelenmarkt en beleggers smullen ervan.

„Ook is het fiscale beleid van de VS gunstiger dan de Europese”, zegt beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg (Stroeve & Lemberger). Hij wijst ook op de bedrijfsresultaten. „In het laatste kwartaal viel bijna 70% van de winsten van de S&P 500-bedrijven, mee. Dat zegt wel wat.” Daarnaast wisten Amerikaanse banken zich, sneller dan Europese, te herstellen van het instortende hypotheekmarkt die de kredietcrisis in 2008 veroorzaakte.

Zowel bedrijfsmatig als in koers. „Bovendien is het voor Amerikaanse pensioenfondsen relatief makkelijk om in risicovollere categorieën als aandelen te beleggen. In Europa zijn de regels strenger”, voegt de bekende fondsbeheerder Corné van Zeijl toe. Amerika is inmiddels zo ver dat ze 2 á 2,5% groei kunnen realiseren dit jaar, Europa heeft nog een lange weg te gaan. De jongste cijfers over het slechte vierde kwartaal in de eurozone spreken wat dat betreft boekdelen. „Toen het Amerikaanse Congres eenmaal een uitweg had gevonden voor de ’fiscal cliff’, stroomde de markt meteen vol met geld. Er was een groot risico uit de weg geruimd dat de VS in een nieuwe recessie zou storten door extreme bezuinigingen,” zegt David Kelly van JPMorgan Funds.

Handelaar Frank Bonsee van ABN Amro erkent dat de goede prestatie van de Amerikaanse economie in belangrijke mate te danken is aan het stimuleringsprogramma van de Fed. ,,Je ziet nu ook dat de meeste macrocijfers uit de VS goed zijn, terwijl de Europese economie door de crisis in het Zuiden kwakkelt." 

Dat de AEX-index nog slechts op de helft van het in september 2000 neergezette record van 703 punten noteert, schrijft Bonsee grotendeels toe aan de achterblijvende economie in Europa. ,,Wereldwijde beleggers kijken zodoende meer naar de VS en groeiregio's zoals China. In mindere mate speelt ook mee dat de Dow Jones-index per saldo sterkere bedrijven bevat dan de AEX."

Meer nieuws over de nieuwe mijlpaal op Wall Street is te lezen in de Financiële Telegraaf van donderdag.

Volg de actuele beurskoersen ook live via uw smartphone:

Voor uw Apple-telefoon: DOWNLOAD HIER DE APP

Voor uw Android-telefoon: DOWLOAD HIER DE APP