Nieuws/Binnenland
1129071
Binnenland

Eicelbank verliest ook hoger beroep over ivf

Eicelbank Geertgen krijgt definitief geen vergunning voor het uitvoeren van bevruchtingen (ivf). De Raad van State heeft dat woensdag geoordeeld in het hoger beroep van de kliniek in Elsendorp (Noord-Brabant) tegen afwijzing van de aanvraag.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft het aantal vergunninghouders beperkt tot 13. Geertgen zegt dat de behoefte groter is en dat er wachtlijsten zijn.

De Raad van State gelooft de minister die zegt dat er nagenoeg geen wachtlijsten zijn en dat de vraag naar ivf zal stabiliseren. „Geertgen heeft niet aannemelijk gemaakt dat een extra centrum voor ivf-behandelingen noodzakelijk is.” Er is vanwege de maatschappelijke en ethische aspecten terecht een vergunningplicht voor het uitvoeren van ivf-behandelingen, oordeelt de Raad van State.

Geertgen werkt volgens een omstreden ruilsysteem. Onvruchtbare stellen krijgen de kans om eicellen en zaadcellen te ruilen. Over het zogenoemde principe van coöperatieve wederkerigheid heeft de rechter geen uitspraak gedaan.

Geertgen laat eicellen momenteel in Genk (België) bevruchten. De behandeling is daarom onnodig kostbaar en financieel niet aantrekkelijk, zegt de Brabantse kliniek.