Nieuws/Binnenland
1129077
Binnenland

'Vermoord stel de liefheid zelve'

De familie van de vermoorde Groningers Lammert en Marga Westra sloeg ’s avonds groot alarm, toen het stel niet terugkeerde van een afspraak met iemand die interesse had in hun boot. Het echtpaar blijkt op een gruwelijke wijze te zijn omgebracht. De klap in de hechte gemeenschap van Aduard, waar het huis van het echtpaar Westra met politielinten af was gezet, is hard aangekomen.

Het stel was bekend. Eenmaal per jaar pakten de Westra’s hun kofferbak vol met oude spulletjes om die op de rommelmarkt te verkopen. En elke dag liepen ze door de buurt met hun twee honden; een Jack Russel en een koningspoedel. „Ze waren de liefheid zelve”, zeggen geschokte buurtbewoners. Ze deden mee met de spelletjes; van bingo tot kaarten, zo laat Jan Marten Eggens van de buurtclub De Driesprong weten.

Niets wees erop dat de twee ooit slachtoffer van een misdrijf zouden worden. Nooit zag een buur vreemde types over de vloer komen in hun woning aan de Rijskampstraat in Aduard. „We deelden elkaars parkeerplaats als het druk was, er waren eigenlijk nooit problemen”, zegt buurman Grieko Huizinga. Lammert was timmerman en genoot nu van zijn pensioen. Hij leerde een van zijn zoons de fijne kneepjes van het klussen. „Vroeger zaten ze elke zomer op hun boot. Ze waren dol op varen. Ze kwamen alleen nog op het vaste land om hun post op te halen.”

Ook bij de normale ligplaats van de boot verderop bij Hoogkerk beseft men achteraf pas wat men gehoord heeft. "Wie doet zoiets? Gaat het om geld? Die mensen waren toch niet rijk.”

Lees meer in De Telegraaf.