Nieuws/Binnenland
1129130
Binnenland

3,5 miljoen voor hulp in Syrië

Nederland trekt 3,5 miljoen euro uit voor humanitaire hulp aan slachtoffers van het geweld in Syrië en voor steun aan de Assistance Coordination Unit van de Syrische oppositie. Dat meldde minister Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking woensdag.

De bijdrage is voor eerste levensbehoeften als toiletten en eenvoudige bevallingskits. Ook gaat het geld naar uitbreiding van de Assistance Coordination Unit, die zich bezig houdt met coördinatie van hulp in gebieden die onder controle staan van de Syrische oppositie. Ook gaat een gedeelte (500.000 euro) naar de Nederlandse Speciaal Adviseur Syrië, die ermee vanuit Turkije snel kan inspelen op behoeften in Syrië. „Bijvoorbeeld als er wel hulpgoederen bij de grens staan, maar niet is nagedacht over de transportkosten', aldus Ploumen.

Met deze bijdragen heeft Nederland tot nu toe in totaal ruim 32,5 miljoen euro aan hulp gegeven voor de circa 900.000 Syrische vluchtelingen in de buurlanden en miljoenen hulpbehoevenden binnen Syrië. Daarnaast onderzoekt Nederland mogelijkheden om lokale besturen in de noordelijke gebieden te versterken en wordt gekeken of en hoe de watervoorziening in het noorden snel kan worden hersteld.