Nieuws
1129147
Nieuws

'Bankcommissarissen vallen door de mand'

Zeven (aspirant-)commissarissen van grote financiële ondernemingen in Nederland zijn niet geschikt gebleken voor hun taak. Dat is naar voren gekomen uit een onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Bij de toetsing is onder meer gekeken naar kennis van financiële producten.

De betrokken commissarissen zijn al weg, gaan binnen afzienbare termijn weg of zijn al voor hun benoeming tot commissaris 'gesneuveld'. De toetst vond plaats op verzoek van de Tweede Kamer die reageerde op maatschappelijke beroering over de problemen bij banken.

DNB en AFM toetsten de bekwaamheid van in totaal 68 commissarissen van de grootste banken en verzekeraars in Nederland: ABN Amro, Achmea, Aegon, Delta Lloyd, ING (bank en verzekeraar), Rabobank en SNS Reaal. In enkele gevallen betrof het commissarissen die nog niet in functie waren, maar als toezichthouder bij een onderneming waren voorgedragen.

Gedrag

61 commissarissen bleken wel geschikt om hun taak als toezichthouder bij de betreffende onderneming uit te voeren. DNB en AFM keken onder meer naar de kennis, ervaring en het professionele gedrag van een commissaris. Er werden ook gesprekken met de betreffende personen en met referenten gevoerd. Overigens worden de dagelijkse besturen van financiële ondernemingen al langer op hun deskundigheid en geschiktheid getoetst.

Omdat niet alle commissarissen van alle financiële instellingen snel konden worden gescreend, hebben DNB en AFM zich tot nu toe beperkt tot de grootste ondernemingen. De commissarissen van de andere financiële bedrijven worden nu getoetst bij de eerste (her-)benoeming.