Nieuws/Binnenland
1129155
Binnenland

Kritiek op Leudal rond molotovincident

Burgemeester en wethouders van de Limburgse gemeente Leudal hebben collectief de verkeerde afslag genomen bij een uit de hand gelopen slepend conflict tussen een gezin in Haelen en een naastgelegen woonwagenkamp. Dat blijkt uit een dinsdag aan de gemeenteraad van Leudal gepresenteerd rapport van een onafhankelijke onderzoekscommissie.

Toen de gemeente op 21 juni vorig jaar een hek liet verwijderen dat het gezin ter zelfverdediging tegen de buren had neergezet, sloeg de bewoner op tilt en gooide molotovcocktails naar agenten. De man zit sindsdien vast.

Volgens het rapport had de gemeente eerder moeten bemiddelen in de ruzie tussen gezin en kamp. Ook moet onderzocht worden of het handelen van de politie op 21 juni buiten proportie was, aldus het rapport.

Een motie van afkeuring van twee oppositiepartijen over de rol van waarnemend burgemeester Hans Smulders bij het weghalen van het hek in Haelen haalde het dinsdagavond niet. Wel besloot de raad te bekijken of het huis van het bedreigde gezin kan worden opgekocht, zodat de bewoners kunnen verhuizen.