Nieuws/Binnenland
1129169
Binnenland

Samsom ziet 'ruimte en lucht' voor WW

PvdA-leider Diederik Samsom ziet 'ruimte en lucht' om de voorgenomen ingreep in WW en ontslagrecht te veranderen. Hij zei dat dinsdagavond in een debat met het kabinet over de economische crisis. Volgens Samsom kunnen vakbonden en werkgevers volop meepraten over het kabinetsvoornemen om de WW-duur fors te beperken en het ontslagrecht te versoepelen.

Samsom liet zich door de oppositiepartijen niet verlokken concreet te worden. Wel wees hij op een bedrag van 250 miljoen euro dat het kabinet eerder op tafel heeft gelegd voor het sociaal overleg. Hiermee kan de ingreep in de WW wat worden verzacht. Volgens Samsom bedraagt de bezuiniging die de WW-maatregel moet opleveren in totaal 700 miljoen. Dat geldt volgens Sociale Zaken echter tot 2017. Daarna loopt het bedrag op tot 1,1 miljard.

De vakcentrale FNV praat met de andere vakbonden en de werkgevers over een sociaal akkoord met het kabinet. De WW-plannen van het kabinet zijn daarbij voor de FNV echter onbespreekbaar. Ook het CNV voelt er niets voor.

Samsom ontkende dat de PvdA voor wat WW en ontslagrecht betreft wegloopt voor de afspraken in het regeerakkoord. „Als er de komende tijd niets gebeurt, is dit het resultaat.” Maar de coalitie heeft liever een breed draagvlak van sociale partners en oppositiepartijen, aldus Samsom.

De PdvA-leider bood nog zijn excuses aan omdat hij eerder had gehint op een 'Oranjeakkoord' met de oppositie over nieuwe bezuinigingen. Onder anderen CDA-leider Sybrand Buma had zich gestoord aan die term, zo kort voor de troonswisseling. „Als ik in mijn enthousiasme aanstoot heb gegeven, spijt mij dat. Ik leer elke dag bij”, zei Samsom.