Nieuws/Binnenland
1129200
Binnenland

Scholen niet verplicht tot asbestcontrole

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Milieu) vind het niet nodig om scholen en ziekenhuizen bij wet te dwingen te onderzoeken of er asbest in hun gebouwen zit. Wel blijft het verplicht om bij verbouwingen of sloopwerkzaamheden de gebouwen goed te inventariseren. Dat schrijft Mansveld dinsdag aan de Tweede Kamer.

De staatssecretaris stelt vertrouwen te hebben in de manier waarop scholen en ziekenhuizen omgaan met hun verantwoordelijkheid. Ook neemt het bewustzijn over asbest en de gevaren daarvan steeds verder toe, waardoor problemen kunnen worden voorkomen.

Bovendien heeft ruim een derde van de scholen van voor 1994 al laten inventariseren of en waar er asbest in de gebouwen zit. Bij ziekenhuizen is dat in bijna driekwart van de gevallen gedaan. Een inventarisatieplicht is volgens Mansveld dan ook niet het juiste middel om problemen met asbest te voorkomen. Ze ziet meer in permanente aandacht voor het onderwerp.

Begin 2011 werd duidelijk dat leraren en leerlingen in oude schoolgebouwen de kans lopen om te worden blootgesteld aan asbest. Daarop voerden veel scholen en ziekenhuizen al controles uit.

In 1993 werd het gebruik van asbest in Nederland verboden. Door het veelvuldig inademen van asbestdeeltjes kan iemand mesothelioom krijgen, ook wel asbestkanker. Deze ernstige vorm van kanker kan decennia na het inademen van de deeltjes ontstaan.